6 juli 2021

50 jaar! EEN REIS DOOR DE TIJD: 2011 – 2021

Reis door de tijd van 2011 – 2021!
Ook deze week maken we weer een reis door de tijd. Deze week naderen wij het heden en nemen wij u mee in de ontwikkelingen van de afgelopen 10 jaar. Heb jij één of meerdere weken gemist? Klik hieronder op de verschillende jaren om dit terug te kijken.
50 jaar! EEN REIS DOOR DE TIJD: 2011 – 2021

Start teelt asperges

In 2012 wordt er voor het laatst kool geteeld en daardoor komt het land achter het bedrijf vrij. Er wordt aan de keukentafel gebrainstormd wat daar geteeld zou kunnen worden. In vergelijking met de aardbeien die van jongs af aan al in huize Broersen worden gegeten, zijn de asperges nog een relatief onbekende groente voor de familie. Toch zien de broers Kay en Sem in 2013 als 18 en 16-jarigen een gouden kans voor de aspergeteelt in Noord-Holland. Het idee om asperges te gaan telen komt hier tot stand! Kay en Sem planten dat jaar groene asperges op het land en richten hun eigen bedrijf Broersen Asperges op (zie foto’s). Hun doel is om de groene asperge in de regio op de kaart te zetten. Een mooie uitdaging! De groene asperges worden in de jaren die volgen daarom niet alleen verkocht in de boerderijwinkel, maar komen ook letterlijk op de (menu)kaart te staan bij verschillende lokale restaurants.

De aardbeienteelt gaat ook volop door (zie foto). In hetzelfde jaar, 2013, worden ook de aardbeienkas en winkel uitgebreid. Daarna, in 2015 worden er op het dak van de schuur 100 zonnepanelen geplaatst dat 28.000 kW elektriciteit opleverde. Dat was toen genoeg om het bedrijf te voorzien van elektriciteit.

De teelt en verkoop van de groene asperges en het ondernemen bevalt de broers goed en in 2017 besluiten ze om, als aanvulling, ook witte asperges te gaan telen. Niet op het land, maar in een kas. Mede genoodzaakt doordat de kleigrond veelal niet geschikt is voor de witte aspergeteelt, vinden zij een innovatieve manier om de witte asperges toch in Noord-Holland te telen (zie foto’s).

In de loop der jaren worden er ook nieuwe stukken groene asperges aangeplant om zo aan de toenemende vraag te blijven voldoen. Vanaf 2018 zijn de eigen geteelde witte asperges, naast de groene, voor het eerst in de boerderijwinkel verkrijgbaar. Als laatste komen ook de paarse asperges erbij en deze worden in 2019 voor het eerst gestoken (zie foto).

Evenementen

Naast de teelt van de aardbeien en asperges, de afzet via de boerderijwinkel en automaat en de zelfpluktuin in de zomer, worden er verschillende evenementen georganiseerd op en rondom het bedrijf.

Om meer bekendheid aan de asperges te geven in de regio, worden er vanaf 2016 diners georganiseerd. Vier opeenvolgende jaren vinden de Pop Up in de Polder diners plaats op het bedrijf. De verse asperges van eigen bodem en de eigen aardbeien staan centraal tijdens dit diner in onze druivenkas. Een ultieme beleving met deze prachtige producten onder het genot van een knus gezelschap op het bedrijf. Totaal worden er ieder jaar zo’n 300 gasten ontvangen die verwend worden met een heerlijk 4-gangen diners door lokale restaurants, o.a. Restaurant De Ooievaar en Brasserie De Keuken (zie foto).

Hiernaast wordt twee jaar op rij ‘het eerste kistje’ met witte asperges geveild onder lokale bedrijven voor het goede doel (zie foto)! In 2021 wordt dit tijdelijk in een nieuw jasje gestoken en wordt ‘het eerste kistje’ verloot.

Samen verder onder een naam

In 2017 gaat het bedrijf Broersen Asperges van Kay en Sem samen met de Kneppeltuin van Ilse en Ruud. Zij gaan verder met het bedrijf onder één naam: by Broersen. Het jaar erop wordt de verouderde boerderijautomaat vervangen door een nieuwe waar de klant gemakkelijker kan betalen d.m.v. contactloos pinnen (zie foto).

In het voorjaar van 2019 spreken Kay en Sem de wens uit om het bedrijf ook in de toekomst door te zetten. Sem rond zijn studie af en daarna zijn Kay en Sem beiden volop werkzaam op het bedrijf. Ook wordt de beestenboel uitgebreid met geitjes! Datzelfde jaar wordt bij Ruud longkanker geconstateerd en hij overlijdt op 58-jarige leeftijd in het voorjaar van 2020. Een groot verlies en leegte, zowel op het familiebedrijf als privé. Desondanks, put iedereen veel kracht uit zijn nalatenschap en gaan Ilse, Kay en Sem met goede moed verder om het bedrijf voort te zetten (zie foto).

Een van de doelen is om de boerderijwinkel jaarrond te openen en een divers, seizoensgebonden aanbod van lokale producten aan te bieden. Hierdoor komen er de afgelopen jaren veel mooie nieuwe en lokale samenwerkingen tot stand, met o.a. de Mient in Alkmaar, Zuivelcooperatie ZUCO, Hoogeboom Groente, Klaverkaas, Keurslagerij ’t Hof van Blankendaal, Veldzichthoeve en DutchFlora! Daarnaast is in de winter van 2020 gestart met de verkoop van kerstbomen en kerstpakketten. Dit is een mooie aanvulling om het bedrijf jaarrond draaiende te houden.

Kortom, in de afgelopen 10 jaar hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden by Broersen. Daarnaast gaan vandaag alweer de laatste 2 weken van de 50 dagen feest op het bedrijf in! Volgende week nemen we je voor de laatste keer mee in onze blog over een reis door de tijd, maar dan met een kleine blik op de toekomst by Broersen.

Tot ziens in onze winkel!