Het begin van het aspergeavontuur!

Broersen Asperges is opgericht in 2013 door de broers Kay en Sem Broersen onder hun eigen bedrijfsnaam Broersen Asperges. Het areaal groene asperges betreft circa 2 hectare en in 2017 zijn hier de witte asperges onder glas bijgekomen.

In 2012 is het idee ontstaan om groene te gaan telen. Na veel contact hebben gehad met andere telers in het zuiden van het land is de teelt in 2013 gestart gegaan. Er is gestart met 1 hectare groene asperges en zijn deze op 29 maart 2013 aangeplant met een groep vrienden. In 2017 is er na veel vraag in de Boerderijwinkel gestart met de teelt van witte asperges in onze teeltkas in Sint-Maarten. Aspergeplanten gaan voor minimaal 10 jaar de grond in, dus hier kan minimaal de komende 10 jaar heerlijke asperges van worden gestoken!

 

En nu verder...

Op dit moment teelt ons bedrijf groene en witte asperges, welke worden verkocht in onze Boerderijwinkel en Boerderijautomaat. Broersen Asperges is sinds 2017 samen met De Kneppeltuin verder gegaan onder één gezamelijke naam: by Broersen. By Broersen heeft een doel, namelijk de asperge op de kaart te zetten in Noord-Holland. Wij willen dit voornamelijk doen door onze asperge lokaal aan de consument aan te bieden!

De komende jaren zullen wij dan ook doorgaan met de teelt van de witte en groene asperge en het onder de aandacht brengen hiervan door middel van het organiseren van evenementen zoals de veiling van het eerste kistje en het organiseren van Pop-Up diners bij ons op het bedrijf.

Asperges by Broersen

Witte Asperges

Vanaf 2017 telen wij witte asperges op onze teeltlocatie in ’t Rijpje en dit is uniek in Noord-Holland. Onze witte asperges worden in een kas geteeld en daarom starten wij al in maart met steken.

Lees meer
Groene Asperges

Onze groene asperges worden vanaf 2013 op ons bedrijf geteeld. De groene asperge groeit boven de grond, waardoor de teelt geschikt is op de Noord-Hollandse kleigrond.

Lees meer

NH Nieuws Leeft groene asperges

play

Veel gestelde vragen

De witte asperges zijn ongeveer vanaf half maart t/m eind juni verkrijgbaar. Doordat onze witte asperges in een kas worden geteeld kunnen wij al eerder oogsten dan gebruikelijk.

De groene asperges staan buiten op het land, waardoor deze later van start gaan. De eerste asperges worden rond eind april / begin mei gestoken en het seizoen eindig net als bij de witte asperges eind juni.

De asperge is in verhouding een stuk duurder dan andere groenten. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst is een asperge een erg arbeidsintensieve teelt. Asperges worden dagelijks in het seizoen gestoken, waardoor er een dagvers product is. Iedere dag (7 dagen per week) wordt het aspergeveld afgestruind om nieuwe scheuten te oogsten. Daarnaast komen er in verhouding tot andere groenten veel minder kilo’s van een m2. Hierdoor zijn ook de kosten voor het land en het onderhouden van het gewas in verhouding erg prijzig.

Hiertegenover staat gelukkig dat de asperge een delicatesse is en dus is het zijn prijs voor de meeste van ons meer dan waard!

De prijs van asperges kan gedurende het seizoen verschillen. De reden hiervoor is dat de oogst van de asperges gedurende het seizoen erg kan verschillen. In het begin van het seizoen worden er enkel asperges in de kas geteeld, wat een duurdere manier van telen is. Het aanbod is dan ook nog laag, maar de vraag met bijvoorbeeld Pasen (vroeg in het seizoen) hoger, waardoor er een hogere marktprijs is.

Ook is de asperge erg temperatuur gevoelig. Dit betekent dat als het erg warm is in het aspergeseizoen dat alle aspergetelers op dat moment erg veel asperges steken. Het aanbod is hierdoor groot en de vraag kan dit niet aan, waardoor de prijs automatisch zakt.

Doordat asperges een versproduct is en in het seizoen dagelijks worden geoogst, kunnen de asperges niet worden bewaard voor een later moment wanneer er minder asperges zijn.

De planten van witte en groene asperges zijn exact dezelfde planten. Het verschil tussen de groene en de witte asperges zit hem in de manier van telen.

De witte asperges worden onder de grond met doeken eroverheen geteeld, zodat er geen daglicht bij kan komen. Hierdoor vindt er geen fotosynthese plaats, waardoor de asperge wit blijft.

De groene asperges worden boven de grond geteeld (de plant staat in de grond, maar de scheuten groeien boven de grond). Hierdoor vindt er wel fotosynthese plaats waardoor de asperge groen wordt.

Onze asperges worden op kleine schaal geteeld en zijn hierdoor enkel in onze eigen boerderijwinkel en boerderijautomaat verkrijgbaar. Doordat wij op kleine schaal telen, kunnen wij ons op meerdere producten focussen, zoals de teelt van aardbeien, witte en groene asperges en onze zelfpluktuin.