29 juni 2021

50 jaar! EEN REIS DOOR DE TIJD: 2001 – 2011

Reis door de tijd van 2001 – 2011!
Ook deze week maken we weer een reis door de tijd. Eerdere weken blikten we terug op het begin aan de Dergmeerweg (1971 – 1981) en de jaren die volgden (1981 – 1991 en 1991 – 2001). Heb jij één of meerdere weken gemist? Klik hieronder op de verschillende jaren om dit terug te kijken.
We komen al dichter bij het heden dus het bedrijf begint al meer vormen aan te nemen zoals het bedrijf er vandaag de dag uitziet.
50 jaar! EEN REIS DOOR DE TIJD: 2001 – 2011

De omschakeling naar aardbeienteelt

De marktprijzen vallen niet altijd mee voor de gewassen die Ruud en Ilse tot deze tijd telen. Daarom hebben zij het er regelmatig over om iets anders te gaan doen. Er wordt gedacht aan tulpen broeien, aardbeien telen en/of het telen van andere gewassen zoals bloemkool en peen.

Roy is inmiddels een jaar of 15 en werkt (naast dat hij op school zit) al een aantal jaar bij het voormalige Strooper en Stoop in Tuitjenhorn. Strooper en Stoop (die op grotere schaal tulpen en lelies teelde) is in die tijd al verder gemechaniseerd. Roy ziet dat op deze manier de tulpenteelt veel efficiënter gaat dan thuis. Hij vind de tulpenteelt erg interessant en daarom koopt hij in 2004 zijn eerste tulpen.

In 2005 gaat het roer om bij Ruud en Ilse. Zij nemen de gewaagde stap om te starten met de teelt van aardbeien. Ruud had in het verleden al eens aardbeien geteeld in de vollegrond en dit was hij nooit vergeten. Dus besluiten zij (niet over één nacht ijs) over te gaan op de teelt van de zomerkoninkjes. Er wordt een kas van 2000 m2 (zie foto) en een tunnelkas van 800 m2 gebouwd, een grote parkeerplaats aangelegd en een stalletje gemaakt om de aardbeien in te verkopen. Het plan is meteen al om zoveel mogelijk direct aan de consument te gaan verkopen, want dan kunnen de aardbeien echt rijp worden geplukt en dan zijn ze op zijn lekkerst! In de zomer van 2005 worden de allereerste aardbeien geteeld (zie foto), geplukt en verkocht op de Dergmeerweg. Er is meteen al veel aanloop, dus het stalletje wordt ingeruild voor een verkoopautomaat. Aardbeien uit de muur is geboren! Op drukkere dagen zoals vrijdag en zaterdag wordt er een bollenkist op de kop gezet en staan Ilse, Britt en haar vriendinnen (zie foto) regelmatig de aardbeien te verkopen op het pad.

Focus op de aardbeienteelt

In het eerste jaar dat Ruud en Ilse aardbeien telen, is het erg hectisch op het bedrijf. Het plukken van de aardbeien valt namelijk precies samen met de oogst en het pellen van de tulpenbollen. Dit blijkt dus niet zo’n goede combinatie te zijn, dus besluiten zij te stoppen met de tulpenteelt. Roy heeft echter wel oren naar de tulpen en neemt deze over van Ruud en Ilse. In samenwerking met Strooper en Stoop worden deze vanaf die tijd geteeld en verwerkt.

Mede door het afstoten van de tulpen kon de focus volledig worden gelegd op de aardbeienteelt. Ruud en Ilse zijn in de loop der jaren gespecialiseerd geraakt in de teelt van heerlijke zoete aardbeien en de verkoop aan huis onder de naam Kneppeltuin. De Kneppeltuin krijgt steeds meer naamsbekendheid in de regio, in de volksmond ook wel ‘de aardbeien van Broersen’.

Aanleg pluktuin en druivenkas

In samenwerking met andere tuinbouwbedrijven is de Tuinderskring Harenkarspel ook in 2005 opgericht. Gezamenlijk is er een fietsroute uitgestippeld en zijn er open dagen georganiseerd. Dit met het doel de regio en tuindersbedrijven meer op de kaart te zetten voor toeristen. Om meer op het toerisme in te spelen, leggen Ruud en Ilse in 2007 een zelfpluktuin aan met diverse soorten kleinfruit en snijbloemen (zie foto). Nic helpt ook in deze tijd nog regelmatig een handje mee (zie foto). Vanaf 2008 kunnen klanten dus ook hun eigen verse kleinfruit en bloemen plukken in de tuin en hier kan men genieten van de rust en ruimte van het platteland! Daarnaast is het idee hiermee ook om de verbinding tussen de klant en het land te zoeken, want men kan in de tuin zien hoe alles groeit en bloeit (zie foto).

De teelt van de aardbeien gaat uiteraard ook door (zie foto). Vanwege het toenemende aantal klanten en om ze beter van dienst te zijn, is in het voorjaar van 2006 in de hoek van de schuur een boerderijwinkel gemaakt. Een aantal jaar hierna werd ook de pergola en druivenkas gebouwd (zie foto), die gebruikt wordt voor het stekken van snijbloemen in het voorjaar en als terras.

Volgende week duiken wij in de laatste periode van 2011 – 2021 op ons bedrijf. Dit is de periode waarin de 3e generatie Kay en Sem begonnen met de aspergeteelt en by Broersen vormt krijgt zoals wij het vandaag de dag kennen!