22 juni 2021

50 jaar! EEN REIS DOOR DE TIJD: 1991 – 2001

De afgelopen twee weken hebben we de periodes van 1971 – 1981 en 1981 – 1991 uitgelicht! Vandaag blikken we terug op de jaren 1991 – 2001 op de Dergmeerweg.

Klik hier om de periode 1971 – 1981 terug te lezen!

Klik hier om de periode 1981 – 1991 terug te lezen!

50 jaar! EEN REIS DOOR DE TIJD: 1991 – 2001

Goede start na overname

De kool wordt in deze tijd veelal door Ruud in samenwerking met zijn broer Kees geoogst en klaargemaakt. In november 1989 was de val van de Berlijnse muur. Doordat de muur viel kwam de export naar Rusland en Oost-Europa op gang. Daardoor werd de kool in het voorjaar va n de jaren erna voor hoge prijzen verkocht. Na de overname was dit een goede start voor Ruud en Ilse.

Naast de kool (5 ha), aardappels (2 ha) en tulpen (2 ha) worden er ook afwisselend wortelen, uien en Chinese kool geteeld. Zodra de kool in de herfst is geoogst en de tulpen zijn geplant, gaat Ruud altijd te metselen. Dit doet hij totdat de handel van de kool aantrekt en vanaf dat moment begint hij met het verwerken van de kool. Dat was een goede combinatie en in de jaren die volgen gaat het bedrijf op deze voet verder.

Het familiebedrijf

In de zomervakanties zijn Ruud en Ilse druk met de tulpenteelt. Veel scholieren komen te werk in deze periode en verdienen zo een lekker zakcentje bij in de vakantie. Corrie en Nic springen ook altijd bij. Nic helpt mee in de schuur. Corrie is ook altijd aanwezig dan wel om de kinderen naar school te brengen of om ontbijtkoek met boter naar de bollenpellers in de schuur te brengen voor ‘koppiestijd’ en het huishouden op rolletjes te laten verlopen. Er was dus toen altijd al familie op en rondom het bedrijf aanwezig!

De oudste zoon van Ruud en Ilse, Roy, is van jongs af aan al wild van alle werkzaamheden op het bedrijf (zie foto). Als Ruud bijvoorbeeld ging kunstmest strooien, aardappels rooien of koolplanten wilde Roy niet meer naar school toe. Daarom was er op een gegeven moment een soort “geheimhoudingsplicht” in huis. Ruud mocht niet zeggen wat hij de volgende dag ging doen, want anders was het niet te doen om Roy naar school te krijgen.

Kay (1993) en Sem (1996) komen in deze tijd ter wereld op de Dergmeerweg. Het gezin van Ruud en Ilse

met vier kinderen is dan compleet. Van jongs af aan gaan de kinderen graag samen met Ruud mee het land op om te helpen met uien opzoeken (zie foto), in de tulpen (zie foto) en Sem op de heftruck (zie foto).

Veranderingen in de tulpenteelt

In 1998 worden de tulpenbollen voor het laatst met de hand opgezocht (zie foto). Hierna gaat dit over naar de nettenteelt, waardoor de hoeveelheid hectares bollen flink uitbreiden. Daarnaast neemt de mechanisatie wederom toe voor veel andere gewassen. Dit leidt ertoe dat veel bedrijven uitbreiden. Ruud en Ilse zien het niet zo zitten om grote machines aan te schaffen en veel meer hectares tulpen en andere gewassen te gaan telen. Ze denken er daarom in deze tijd over na om op een andere manier hun boterham te gaan verdienen.

Volgende week nemen we je mee naar de opvolgende 10 jaren op het bedrijf van 2001 – 2011. In deze periode maken Ruud en Ilse de stap om het bedrijf op een andere manier vorm te geven!