Aardbeien

Aardbeien by Broersen

Op ons bedrijf worden aardbeien onder glas geteeld. In februari, wanneer het weer iets zonniger wordt, beginnen de aardbeienplanten te groeien. Na een paar weken komen de eerste bloemen erin, waarna de hommels aan het werk kunnen om de bloemen te bestuiven. Ongeveer 6 weken na de bestuiving zijn de aardbeien rijp genoeg om geplukt te worden en kan het plukken beginnen!

Doordat de productie rustig op gang komt, is er in de eerste weken nog een beperkt aanbod (dus wees er snel bij!).

Al onze geteelde aardbeien worden uitsluitend verkocht in onze eigen boerderijwinkel en boerderijautomaat.

De aardbeien worden één voor één met de hand geplukt en direct gesorteerd op kwaliteit. De aardbeien worden voorzichtig in de bakjes gelegd, waarna ze worden afgewogen en in de winkel worden verkocht. Totaal kan er ongeveer 6 weken van de planten worden geplukt. De aardbeienplanten worden in verschillende fases in de kas gezet, zodat we een geleidelijke productie hebben en vanaf het voorjaar tot het najaar altijd voldoende aardbeien hebben.

Waarom zijn onze zo lekker?

De meest gestelde vraag in de winkel staat hierboven. Uiteraard zijn hier meerdere redenen voor, maar het grootste verschil met onze aardbeien en de reguliere aardbeien is het plukmoment. Doordat by Broersen de pluk en verkoop zo snel achter elkaar plaatsvind, kunnen de aardbeien extra rijp worden geplukt wat zorgt voor een heerlijke en zoete aardbei. Kortom aardbeien by Broersen zijn super vers!

Sonata! Dat is het aardbeienras waar wij al jaren voor kiezen. Dit ras staat bekend om de zoete smaak, hoewel de aardbei wel iets kwetsbaarder is. Behandel ze dan ook als eieren!

Zelf aardbeien plukken?

Wilt u graag een kijkje nemen in onze kas en zien hoe de aardbeien groeien? In de zomervakantie stellen wij onze kas ter beschikking om zelf aardbeien te plukken. Dit is een leuke en gezonde activiteit voor jong en oud.

Klik hier voor meer informatie

Veel gestelde vragen

Aardbeien worden ook wel ”zomerkoninkjes” genoemd, omdat aardbeien in het verleden pas in de zomer geplukt werden. Tegenwoordig kan de Hollandse aardbei ook al in het voorjaar bij ons gekocht worden doordat wij onze aardbeien in onze kas telen. Wij starten afhankelijk van het weer met plukken rond begin april. De laatste jaren kunnen wij de aardbeien telen tot in november.

Weerbare planten voor een gezonde plant en vrucht! 

Wij vinden het enorm belangrijk dat wij een smaakvol en gezond product telen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit hand in hand gaat met een natuurlijke en duurzame aardbeienteelt. Door onze aardbeienplanten op een zo’n natuurlijk mogelijke wijze te telen zorgen wij voor een gezond en sterk aardbeiengewas met gezonde vruchten. En dat proef je!

Op de volgende manieren zorgen wij voor een natuurlijke en duurzame aardbeienteelt.

Organische bemesting & biostimulanten

Sinds enkele jaren maken wij gebruik van organische bemesting om de planten op een zo’n natuurlijk mogelijke manier te laten groeien. Hierdoor wordt de plant weerbaarder tegen plagen en ziektes doordat de plant rustiger, maar wel op een natuurlijkere manier groeit. Wij zijn hier erg positief over en geloven dat dit ook bijdraagt aan een gezond en smaakvol product!

Wij behandelen onze planten ook met biostimulanten. Dit zijn natuurlijke producten die effect hebben op met name de groei en weerstand van planten. Hierdoor wordt het gewas sterker en weerbaarder tegen ziektes en plagen.

Natuurlijke vijanden & biologische gewasbescherming

Wij zijn continu bezig om onze teelt te perfectioneren en te verbeteren. De inzet van natuurlijke vijanden en biologische gewasbescherming is hierbij een essentieel onderdeel. Door de inzet van deze alternatieven is het niet nodig om chemische gewasbescherming toe te passen. Wij werken samen met de natuur om uiteindelijk tot het beste eindproduct te komen.

Bio-energetisch

Daarnaast ondersteunen wij onze gewassen op bio-energetische wijze. Dit zorgt voor vitalere plant, waardoor deze beter bestand is tegen ziektedruk. Eén van de voorbeelden hiervan is ons geviataliseerde water. Door deze toepassing krijgen onze aardbeienplanten het beste water, wat invloed heeft op de groei en weerbaarheid van de plant.

Duurzaam 

Al deze toepassingen zorgen bij ons voor een hogere kostprijs, alleen vinden wij dit het waard aangezien het bijdraagt aan een gezonde, smaakvolle en duurzame aardbei. Dit zien wij als meerwaarde en hier proberen wij ons mee te onderscheiden ten opzichte van de gangbare aardbei. Er zijn soms momenten in het seizoen, waarbij het door extreme weersomstandigheden niet meer mogelijk is om een plaag of ziekte op biologische wijze onder controle te houden. Hierbij hebben wij de keuze of de planten af te schrijven en af te voeren of eenmalig niet biologische gewasbescherming toe te passen. Wij kiezen er dan voor om ook niet biologische gewasbestrijding toe te passen. Dit vinden wij duurzamer dan de oogst te laten vergaan. Er zijn seizoenen dat dit niet nodig is, maar heel soms kan het niet anders. Gelukkig zijn er dan nog gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar met een lage milieu impact om de planten te beschermen. Voordat deze middelen toegepast mogen worden is er soms wel tien jaar onderzoek aan vooraf gegaan. Dankzij deze middelen, die heel soms nodig zijn, hoeft een oogst niet verloren te gaan en kunnen wij de kwaliteit en smaak van de by Broersen aardbeien garanderen. Hierdoor proberen wij onze aardbeien op een zo duurzaam mogelijke manier te telen. Ieder jaar komen er nieuwe natuurlijke opties op de markt waar wij als bedrijf op inspringen waardoor wij geheel natuurlijk kunnen telen.

Kort samengevat worden er bij ons in veel teelten geen chemische gewasbescherming toegepast, alleen hebben wij dit wel achter de hand op het moment dat iets uit de hand dreigt te lopen. Wij streven ernaar om 0,0 chemie te gebruiken in onze teelt. Onze doelstelling is dan ook om onze aardbeien chemievrij te telen en bijna altijd lukt ons dit dus ook!

 

Wij kiezen ervoor om onze aardbeien op hoogte te telen in onze teeltkas, zodat wij de planten zo optimaal mogelijk kunnen telen. Eén van de voorwaarden en Europa voor biologische teelt is dat de planten in de vollegrond moeten worden geteeld (in Amerika is dit geen voorwaarde). Hier voldoen wij niet aan, waardoor wij per definitie hier niet aan kunnen voldoen. Wel vinden wij het erg belangrijk om de aardbeien op een zo’n natuurlijk mogelijke manier te telen, waarbij wij gebruik maken van biologische gewasbescherming en natuurlijke vijanden, zodat wij onze aardbeien op een zo’n duurzaam mogelijke manier kunnen telen. Zie de vraag hierboven voor meer inhoudelijke uitleg hierover.