8 juni 2021

50 jaar! EEN REIS DOOR DE TIJD: 1971 – 1981

1971

 

Inmiddels 50 jaar geleden! Nic Karsten is in 1971 voor zichzelf begonnen op de huidige locatie aan de Dergmeerweg. Door de ruilverkaveling deed de kans zich voor om zijn land in te ruilen voor deze nieuwe stek. Er werd een schuur (zie foto) en huis gebouwd. Van deze plek is het bedrijf mede door de uitstekende grond en ligging nooit meer weggegaan. Het hele gezin – Nic, Corrie en hun twee dochters Ilse en Carola – verhuisden dit jaar van Kalverdijk naar de Dergmeerweg.

Pionieren in de tulpen

Al voor de start op de Dergmeerweg specialiseerde het bedrijf zich voornamelijk in de teelt van tulpenbollen, kool en aardappelen. Hoewel kool en aardappelen al veelal werd geteeld in deze regio was tulpen telen in de regio van Warmenhuizen pionieren. De kleigronden waren niet al te geschikt voor de teelt van tulpen en daarom werden percelen gehuurd in omliggende dorpen. Het perceel aan de Dergmeerweg was een gouden zet doordat deze gronden een stuk lichter en zandiger waren door de drooglegging van het gelijknamige meer. Hierdoor was de teelt van tulpenbollen uitermate geschikt, waardoor het bedrijf goede bollen kon telen en hiermee onderscheidend was in regio Warmenhuizen.

Van automatisering was nog weinig sprake, waardoor de bedrijven vaak beperkt bleven tot enkele hectaren. Toch kwam de mechanisatie in deze tijd op gang. Er kwam een trekker en de aardappels, kool en tulpen konden vanaf deze tijd worden geplant met een machine. De tulpenbollen werden echter wel nog met de hand opgezocht met hulp van scholieren in de zomervakantie. Vanaf 1975 konden de tulpen voor het eerst machinaal gekopt worden met de nieuwe kopmachine (zie foto). De kool werd in de herfst allemaal nog met de hand van het land gehaald en vervolgens los gestapeld in het koelhuis, omdat er nog geen heftruck was. Ook al was er nog veel handarbeid het was in vergelijking met voor de verkaveling een hele verbetering. Dit zorgde ervoor dat de productie per hectare flink toenam. Ilse en Carola hielpen vaak mee met de werkzaamheden.

Ruud in de aardbeien

In deze tijd was Ruud nog niet in beeld op de Dergmeerweg, maar hij teelde toen wel al zijn eigen hoek aardbeien aan de Diepsmeerweg in Warmenhuizen (zie foto) als 16 en 17 jarige. Toen hij jonger was werkte hij bij een aardbeienboer en dit vond hij mooi werk. Hij heeft twee opeenvolgende jaren aardbeien geteeld en dat beviel toen al goed! Dit leverde voor hem in die tijd een mooi zakcentje op.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws by Broersen? Schrijf je op onze website in voor de nieuwsbrief! Klik hier!

50 jaar! EEN REIS DOOR DE TIJD: 1971 – 1981