Witte Asperges

Witte aspergeteelt by Broersen in Noord-Holland

Vanaf 2017 telen wij witte asperges op onze teeltlocatie in ’t Rijpje en dit is uniek in Noord-Holland. Onze witte asperges worden in een kas geteeld en daarom starten wij al in maart met steken. Dagelijks oogsten wij verse asperges tot en met de langste dag op 24 juni.

”Al onze witte asperges worden exclusief in onze eigen boerderijwinkel en boerderijautomaat verkocht”

Onze witte asperges worden in bakken geteeld die zijn gevuld met kokosgrond. Deze kokosgrond komt als afval uit de aardbeienteelt en zo wordt deze compost hergebruikt. De kokosgrond is in tegenstelling tot de kleigronden in Noord-Holland geschikt om witte asperges uit te steken. Doordat de witte asperges in de kas groeien kan de teelt beter worden gestuurd en kunnen we vanaf eind maart de eerste witte asperges steken.

Oogsten

In de aspergetijd worden iedere dag alle aspergebakken in de kas afgezocht naar asperges die klaar zijn om geoogst te worden. De asperges zijn klaar als zij lang genoeg zijn en hun kopje boven de grond hebben gestoken. Voordat wij de asperges kunnen zien moeten wij eerst het plastic doek van de bakken afhalen. Dit dient ervoor dat de asperges mooi wit blijven, want door het zonlicht zouden ze groen worden. Eind maart beginnen de eerste kopjes boven de grond uit te komen en dan gaat de oogst weer beginnen.

Verwerken & Schillen

Na het oogsten moeten de asperges eerst 6 uur in het donker in koud water liggen. Dit zorgt ervoor dat de asperges goed koud worden, zodat zij in rust gaan en zodat ze hun mooie witte kleur zo goed mogelijk behouden.  Na dit proces worden de asperges uit de koeling gehaald en gesorteerd. By Broersen worden de asperges dagelijks met de hand en het blote oog gesorteerd. Het schillen van witte asperges is een zorgvuldige klus. Sinds 2020 hebben wij een schilmachine aangeschaft, zodat wij de asperges ook geschild en al in onze boerderijwinkel kunnen verkopen. Hierdoor weet u zeker dat de asperges goed geschild zijn en daarnaast scheelt dit natuurlijk veel tijd.

In de winkel

De verschillende maten in onze winkel zijn AA, A en B (van dik naar dun). De dikte zegt niets over de kwaliteit van de asperge, maar de verschillende diktes hebben ieder zijn  bereidingswijze. Ook leveren wij aan restaurants in Noord-Holland. Zie de link onderaan deze pagina voor meer informatie!

En smullen op dezelfde dag!

De witte asperge moet worden geschild, maar is daarna super eenvoudig en op diverse wijzen klaar te maken. Zo kunt u de asperge niet alleen koken, maar ook roerbakken, blancheren, barbecueën of in de oven doen.

LET OP: altijd eerst het houterige onder kantje eraf snijden!

Zie de link hieronder voor heerlijke recepten met witte asperges!