Groene Asperges

Groene asperges by Broersen

Oogsten

Onze groene asperges worden vanaf 2013 op ons bedrijf geteeld. De groene asperge groeit boven de grond, waardoor de teelt geschikt is op de Noord-Hollandse kleigrond. Begin april steekt de eerste groene asperge zijn kop boven de grond. De aspergeproductie komt rond eind april op gang, waarna deze dagelijks tot de langste dag op 24 juni worden geoogst met onze speciale aspergespin. Heb jij ze al zien rijden?

Verwerken

Na het oogsten worden de groene asperges één voor één gesorteerd op kwaliteit en dikte.

In de winkel

De verschillende maten in onze winkel zijn A, B en C (van dik naar dun). De dikte zegt niets over de kwaliteit van de asperge, maar de verschillende diktes hebben ieder zijn gunstigste bereidingswijze. Zie hieronder!

En smullen maar!

Een voordeel van de groene asperge is dat deze niet hoeft worden geschild en daarnaast zeer eenvoudig en divers is te bereiden. Zo kunt u de asperge niet alleen koken, maar ook roerbakken, blancheren, rauw eten of in de oven doen.

LET OP: altijd eerst het houterige kontje eraf snijden!

Maat A: Geschikt om te koken

Maat A is geschikt voor het koken. Bij deze dikke asperge kan u uw ideale kooktijd beter afstemmen, doordat dit meer tijd duurt dan bij de dunnere asperges. Kook de asperges tussen de 4 en 7 minuten. Hierbij heeft de asperge die 4 minuten heeft gekookt een goede bite en is de asperge die 7 minuten heeft gekookt doorgekookt. LET OP: leg de asperges pas in de pan wanneer het water kookt.

Maat B: Geschikt om te roerbakken en voor in de oven

Maat B is zeer veelzijdig en ook de meest gangbare maat in onze winkel. Deze maat is als meest geschikt voor roerbakken of voor in de oven. Hierbij houd u een goede bite en daarnaast is de asperge zeer smaakvol.
TIP: doe de asperges in een ovenschaal met olijfolie. Bestrooi de asperges met zeezout en doe de schaal voor 20 minuten in de oven (circa 200graden)

Maat C: Geschikt om te blancheren, rauw of op de BBQ

Maat C is geschikt voor het blancheren, maar ook voor rauwe bereidingswijzen. Met name voor in salades is deze dunne asperge zeer geschikt. Daarnaast is deze dikte ook ideaal voor op de BBQ.

Zie de link onderaan deze pagina voor heerlijke recepten met groene asperges!

”De groene asperge is een moderne groente met vele mogelijkheden!”

De groene asperge is een moderne groente, omdat de asperge vele bereidingsmogelijkheden kent en daarnaast nog eens super eenvoudig is in gebruik. Zo hoeft u de groene asperges niet te schillen en zijn ze zeer snel klaargemaakt om er van te kunnen smullen. Maar bovenal zijn de groene asperges natuurlijk een ware delicatesse! De volle smaak van de groene asperge in vergelijking met de witte soortgenoot wordt veroorzaakt doordat de groene asperge in contact komt met de zon.

Paarse asperges?

Jazeker! Naast de groene en de witte asperge bestaat er nog een onbekendere variant, namelijk de paarse asperge. Deze asperge is erg zeldzaam en zie je maar weinig liggen in de schappen. Sinds 2019 hebben wij deze variant opgenomen in ons assortiment, waardoor je deze kunt terugvinden in onze boerderijwinkel. De paarse asperge smaakt iets kruidiger en zoeter dan de groene asperge en kan als best rauw worden verwerkt en gegeten. TIP: vooral lekker door een frisse voorjaarse salade!