Voorgerecht: asperge-garnalengratin
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 40
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Seizoen(en): Lente
Ingrediënten
Hoeveelheid | Ingrediënt |
---|---|
500 g | groene asperges |
75 g | champignons |
25 g | roomboter |
75 g | gepelde garnalen |
125 ml | créme fraîche |
75 g | geraspte belegen kaas |
gemalen witte peper en zeezout |
Stappenplan
Schil de asperges met een dunschiller, van vlak onder het kopje naar beneden en snijd de harde uiteinden eraf. Bewaar de asperges in vochtige doek.
Kook de aspergeschillen en -uiteinden ca. 20 min. in water met zout.
Zeef het kookvocht en breng het opnieuw aan de kook. Kook hierin de asperges in ca. 5 tot 10 min. (afhankelijk van de dikte) zachtjes gaar.
Laat de asperges op een dubbelgevouwen theedoek goed uitlekken.
Leg de asperges met de kopjes in één richting in een lage ovenschotel.
Snijd de champignons in vieren en bak deze al roerend ca. 5 min. op hoog vuur tot al het vocht verdampt is.
Neem de pan van het vuur, roer de garnalen en de creme fraîche erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe.
Verdeel de saus over de asperges en laat hierbij de kopjes bloot. Strooi de geraspte kaas over de saus.
Zet de schotel één richel boven het midden van een voorverwarmde oven (200 °C) en laat het geheel in ca. 15 min. goudbruin worden.