Plaattaart met witte asperges en zalm

Plaattaart met witte asperges en zalm

Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 30 minuten
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Seizoen(en): Lente


Ingrediënten

Hoeveelheid Ingrediënt
1 rol vers bladerdeeg
630 gram geschilde witte asperges by Broersen (Maat B of maat A)
1 rode ui
200 gram gerookte zalm van Vlug uit Langedijk
200 gram crème fraîche
4 eieren
handje verse peterselie
handje verse dille
peper
zout

Stappenplan

1

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (boven en onder-warmte). Haal het bladerdeeg uit de koelkast. Zo kan het op kamertemperatuur komen.

2

Was de geschilde asperges en snijd 1 cm van de harde onderkant af. Kook de asperges zoals aangegeven op de verpakking (3-5 min, afhankelijk van de maat). Daarna, in plaats van nagaren in het vocht laat je de asperges uitlekken in een vergiet. Dep de asperges droog.

3

Hak de peterselie fijn en meng dit in een kom met de dille en crème fraîche. Voeg wat peper en zout toe voor de smaak. Snij de rode ui in fijne ringen.

4

Rol het deeg uit op een bakplaat. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Om ervoor te zorgen dat de randjes mooi omhoog komen te staan, kun je het deeg ong. 1 cm van de zijkant iets insnijden met de achterkant van een mes (niet helemaal door het deeg heen snijden). Eventueel kun je een beetje geklutst ei op de randen uitsmeren, zodat het mooi bruin wordt.

5

Verdeel het mengel met crème fraîche over het deeg en hou iets van het mengsel over voor de garnering. Leg hierna de asperges erop en verdeel daar bovenop de uienringen.

6

Schuif dan de plaattaart in de oven en bak deze in 20 tot 25 minuten goudbruin. Kook in de tussentijd de vier eieren, pel en halveer deze.

7

Haal de plaattaart uit de oven. Beleg deze met de gerookte zalm, gekookte eieren en garneer met de overgebleven crème fraîche en verse dille. Smullen maar!

8

Ook lekker met groene asperges en/of honingtomaatjes als vervanger van de zalm.