21 januari 2021

Voorbereidingen aspergeseizoen

De verse witte, groene en paarse asperges van by Broersen. Het duurt nog even voordat we hier weer van kunnen genieten, maar stiekem kunnen wij nu al niet meer wachten.

Inmiddels zijn we alweer begonnen met de voorbereidingen voor het nieuwe aspergeseizoen. De asperges komen namelijk niet vanzelf weer tevoorschijn. Aan het einde van het aspergeseizoen (eind juni) groeien de asperges door tot aspergegewas. Na 100 groeidagen (eind september) heeft het gewas alle tijd benut om volop de groeien. Ook de plant groeit onder de grond verder. Hoe groter het aspergegewas, des te meer voedingsstoffen er weer naar de plant vervoerd kunnen worden.

Vanaf eind september tot december wordt de voeding uit het gewas opgenomen door de aspergeplant onder de grond, waardoor het aspergegewas van een frisse groene in een bruine kleur veranderd. Op dit moment sterft het aspergegewas af. In januari is het dan weer tijd om het afgestorven aspergegewas op te ruimen. Al het gewas wordt afgeknipt, zodat het ‘oerwoud’ aan gewas weer kan worden opgeruimd. Daarna wordt de grond bewerkt met een frees om de grond klaar te maken.

En, dit is nog niet alles. Binnenkort geven we een update over de andere voorbereidingen.

 

 

 

Voorbereidingen aspergeseizoen