12 november 2020

Toekomstplannen by Broersen

In 2017 zijn de bedrijven van Ruud en Ilse (Fa. R. Broersen) en Kay en Sem Broersen (Broersen Asperges) samengevoegd tot; by Broersen. Het bedrijf heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld, maar voordat Kay en Sem het bedrijf verder kunnen overnemen zullen er stappen ondernomen moeten worden. By Broersen is een bedrijf dat bekend staat om de teelt en verkoop van aardbeien via de eigen boerderijwinkel en boerderijautomaat. Vanaf 2013 zijn de asperges hieraan toegevoegd en in de zomer kan je altijd terecht om je eigen fruit en/of bloemen te plukken.

Lokaal afzetten

Ruud en Ilse wilden in 2004 een andere kant op gaan met het bedrijf. Niet grootschalig telen voor de wereldmarkt, maar kleinschalig en lokaal producten afzetten. Zo werd er een kas gebouwd en werden in 2005 de eerste aardbeien geplukt en aan huis verkocht. Wat vooral belangrijk is, is dat wij vinden dat voor beide bedrijfsvoeringen een markt is en zal blijven. Wereldwijd, maar ook in Nederland moeten alle monden gevoed worden en dit kan niet zonder de grote landbouwbedrijven die super efficiƫnt gezond voedsel produceren. Aan de andere kant kunnen lokale landbouwbedrijven, zoals ons bijdragen aan producten die smaakvoller zijn. Wij kiezen bijvoorbeeld voor rassen die smaakvoller zijn, maar wel een lagere opbrengst hebben per m2 en bijvoorbeeld minder geschikt zijn voor transport. Er zijn niet veel akkerbouwers, boeren en tuinders die voor de keuze komen te staan; grootschalig of kleinschalig. Ruud en Ilse stonden wel voor die keuze en hebben kleinschalig gekozen. Puur omdat dit het beste bij hun past! Het is een andere manier van landbouw bedrijven.

De korte keten

Door meer lokaal te eten wordt de kloof tussen boer en burger verkleint, waardoor er meer respect en begrip voor boeren ontstaat. Daarnaast is het eten van lokaal geteelde producten beter voor het milieu en krijgen boeren een eerlijkere prijs, doordat er minder tussenhandel aan te pas komt. Ten slotte is lokaal geproduceerd voedsel van goede kwaliteit (vers) en supergezond.

De toekomstplannen

In september 2019 is by Broersen gestart met het bedenken hoe het bedrijf verder ontwikkelt kan worden. Hiervoor zijn andere bedrijven bezocht, brainstormsessies aan vooraf gegaan en vooral veel tijd overheen gegaan. Daarnaast zijn er ook gesprekken gevoerd met de Gemeente Schagen. Om het huidige bedrijf toekomstbestendig te maken zijn er meerder concepten ontwikkeld. Wij zullen niet direct alles verklappen. De eerste stappen van het meerjarenplan is om de huidige concepten van by Broersen verder door te ontwikkelen.

 

 

Toekomstplannen by Broersen