20 december 2019

Terugblik afgelopen decennium

Dit decennium nadert zijn einde en daarom is het een mooie gelegenheid om even terug te blikken op wat er allemaal gebeurd is in de afgelopen jaren. Hieronder een overzicht:

Aan het begin van dit decennium boerden Ruud en Ilse verder zoals zij de jaren ervoor ook hadden gedaan. De aardbeienteelt draaide volop en in de winter werd er nog wat kool geteeld. Daarnaast was er geen zicht op of er überhaupt opvolging van het bedrijf ging plaatsvinden.

In 2012 werd er voor het laatst kool geteeld. Hierdoor kwam er een stuk grond vrij achter het bedrijf. Kay en Sem werden hierdoor in de nieuwsgierigheid gebracht over de teelt van groene asperges. Ruud en Ilse hadden geen tijd om de teelt erbij te gaan doen, waarop zij aan de keukentafel voor de grap zeiden dat Kay en Sem het maar moesten doen. Dit werd maar al te serieus opgepakt. Nadat zij in dat jaar alles hadden uitgezocht, werd hun eigen bedrijf Broersen Asperges in 2013 opgericht en werden de planten besteld en geplant. De start van de teelt van groene asperges was een feit.

In 2013 werden ook de aardbeienkas en de winkel uitgebreid. Naast deze uitbreiding werd ook de pergula en de kas gebouwd waar tegenwoordig al 4 jaar lang Pop Up in de Polder wordt georganiseerd. Dit was een hele verbetering van het knusse winkeltje aan de Dergmeerweg.

In 2014 werden de allereerste groene asperges geoogst. Echter moesten de planten nog verder op kracht komen om een grote oogst te kunnen verdragen. Daarom is er na 3 weken al gestopt met de oogst en groeiden de planten weer door. Doordat er direct veel vraag was naar groene asperges hebben wij toen ook besloten om er nog één hectare bij te planten.

In 2015 werden er op het dak van de schuur 100 zonnepanelen geplaatst dat 28.000 kW elektriciteit opleverde. Dat was toen genoeg om het bedrijf te voorzien van elektriciteit. Ook werden de eerste asperges geoogst en dit werd direct gekoppeld aan een zeer succesvolle open dag i.c.m. met het bedrijf van Ruud en Ilse; De Kneppeltuin.

2016 was het jaar van de start van de Horeca activiteiten. Vanaf dit jaar werden er aan een flink aantal restaurants in de regio groene asperges geleverd. Daarnaast werd ook het culinaire evenement Pop Up in de Polder gestart dat inmiddels is gegroeid van 2 dagen naar 8 dagen.

Nadat er in 2016 is gestart met het leveren aan restaurants onder het eigen merk Horeca Asperges begon er ook meer vraag te komen naar witte asperges. Na onderzocht te hebben hoe zij hierop konden inspelen volgde daaruit de mogelijkheid van een bakkenteelt met witte asperges. In 2017 is er daarom een kas gehuurd in ‘t Rijpje en is daar de bakkenteelt aangelegd.

Verder is er dat jaar nog een heel belangrijk iets gebeurd; de samenvoeging van de bedrijven De Kneppeltuin (Ruud en Ilse) met Broersen Asperges (Kay en Sem) tot by Broersen. Door volledig samen te werken kunnen er gezamenlijk mooie stappen naar de toekomst worden gezet.

In 2018 is een nieuwe verkoopautomaat gekocht, zodat klanten ook buiten de openingstijden van de winkel by Broersen terecht kunnen. De eerste witte asperges die dat seizoen werden geoogst, waren vanaf eind maart hierin verkrijgbaar. Een primeur! Ook werd er één hectare groene asperges bij geplant met een klein beetje paarse asperges.

Verder werd dat jaar voor het eerst HET EERSTE KISTJE witte asperges geveild, waarbij de opbrengst ten goede kwam aan Stichting Vrienden Voor Een Ander. Gezamenlijk met alle aanwezigen bedrijven werd er 6.800 euro opgehaald.

Het laatste jaar van het decennium gaat de boeken in dat de aardbei werd verkozen tot fruit van het jaar. Verder zijn er belangrijke stappen gezet voor het komende decennium. Kay gaat zich vanaf nu fulltime richten op by Broersen!

Zal er de komende tien jaar nog meer veranderen dan het afgelopen decennium? Het zou zo maar eens kunnen…..

 

Terugblik afgelopen decennium