7 maart 2019

Omschakeling van het bedrijf

2000

Voor de gewassen die Ruud en Ilse teelden vielen de marktprijzen vaak erg tegen en daarom hadden Ruud en Ilse het er regelmatig over om iets anders te gaan doen. Hierbij werd gedacht aan tulpen broeien, aardbeien telen en andere gewassen zoals bloemkool en peen.

Roy was ondertussen een jaar of 15 en werkte, naast dat hij op school zat, in de vakanties al een paar jaar bij het voornamelijke Strooper en Stoop in Tuitjenhorn. Strooper en Stoop, die op grotere schaal tulpen en lelies teelde, was al verder gemechaniseerd en Roy zag dat het op deze manier veel gemakkelijker ging dan thuis. Thuis werd er namelijk nog volledig met de hand gepeld. Roy zijn interesse lag voornamelijk bij de tulpen en daarom kocht hij in 2004 zijn eerste tulpensoort “Pako”. 

2005

In 2005 ging het roer om bij Ruud en Ilse. Ruud die in het verleden, toen hij heel jong was, al eens aardbeien had geteeld in de vollegrond was dit nooit vergeten. Dus besloten zij, na alles uitgezocht te hebben, over te gaan op de teelt van aardbeien, maar dan in de kas. Daarvoor werd er een kas van 2000 m2 en een tunnelkas van 800 m2 gebouwd, een grote parkeerplaats aangelegd en een stalletje gemaakt om de aardbeien te verkopen. Het was dan ook het plan om zoveel mogelijk direct aan de consument te gaan verkopen. In de zomer van 2005 werden de eerste aardbeien geplukt en verkocht in het stalletje. Doordat er al snel veel aanloop was voldeed het stalletje al snel niet meer en werd er besloten om een verkoopautomaat te plaatsen. Op drukke dagen op vrijdag en zaterdag werd er een bollenkist op zijn kop gezet en stonden o.a. Ilse en Britt daar regelmatig de aardbeien te verkopen.

In het eerste jaar dat zij aardbeien teelden was het heel erg hectisch op het bedrijf. Het plukken van de aardbeien valt precies samen met de oogst en het pellen van de tulpenbollen dus dit was niet zo’n goede combinatie. Daarom is er besloten om de tulpen van de hand te doen. Roy die vanaf jongs af aan al uitzonderlijke interesse had in de tulpen heeft toen in het najaar van 2005 de tulpen overgenomen van Ruud en Ilse. Vanaf toen liet hij dit telen en verwerken bij Strooper en Stoop.

In samenwerking met andere tuinbouwbedrijven is de Tuinderskring Harenkarspel opgericht, zodat er in de zomer ook meer toeristen op het bedrijf kwamen. Gezamenlijk is er een fietsroute uitgestippeld en zijn er open dagen georganiseerd. Om meer op het toerisme in te spelen is er in 2008 een zelfpluktuin aangelegd met diverse soorten kleinfruit en snijbloemen. Vanwege het toenemende aantal klanten en om ze beter van dienst te zijn, is in het voorjaar van 2006 in de hoek van de schuur een boerderijwinkeltje gemaakt.

De windmolen die in 2000 is gerealiseerd, is in 2008 vervangen door een nieuwe windmolen. De nieuwe windmolen is hoger en wekt daardoor meer elektriciteit op. Momenteel leveren wij daarom voor 700 huishoudens aan elektriciteit op.

Verder is in deze periode de druivenkas gebouwd waarin wij ook dit jaar weer Pop Up in de Polder houden. Dit jaar mogen wij alweer voor het vierde jaar zo’n 300 gasten ontvangen die verwend worden met heerlijke gerechten van asperges en aardbeien door Restaurant De Ooievaar, Brasserie De Keuken en Restaurant RuiG.

Volgende week onder andere meer over de start van de aspergeteelt by Broersen.

 

Omschakeling van het bedrijf