10 februari 2023

Kay en Sem 10 jaar ondernemers

Samen begonnen wij (Kay en Sem) 10 jaar geleden, toen 18 en 16 jaar, met de start van ons eigen bedrijf: Broersen Asperges. Een avontuur was het zeker, aangezien het voor ons een onbekende teelt was en daarnaast was de asperge een nog redelijk onbekend product voor ons. Tijd om eens terug te blikken op het begin van dit avontuur!

Van jongs af aan waren wij thuis al aan het meehelpen met de verschillende werkzaamheden op het bedrijf. In het voorjaar van 2012 kwam ter sprake dat Siem Stuyt uit Heerhugowaard zou stoppen met de groene asperges. Wij vonden de groene asperges wel een mooi product, omdat het goed bij de aardbeienteelt van onze ouders zou passen. Het valt immers in hetzelfde seizoen en het zijn beiden versproducten die de klant het beste direct bij de boer kan kopen. Onze ouders hadden hun handen op dat moment al vol met de aardbeien, dus voor hen was het geen optie om de teelt van groene asperges er nog bij te doen.

Na de zomer kwam het idee toch weer op tafel en zeiden we tegen onze ouders dat zij moesten beginnen met de aspergeteelt. Zij zagen het wederom niet zitten, omdat ze het druk genoeg hadden met de aardbeienteelt en verkoop. Onze ouders zeiden voor de grap: ‘Gaan jullie het zelf maar doen’. Wij keken elkaar aan en dachten: Nou, misschien is dat niet eens zo’n gek idee!

Na veel inlezen over de aspergeteelt en het bedenken van mogelijkheden voor de lokale afzet waren we heel enthousiast geworden. Daarom belden we Siem Stuyt op voor een afspraak en hebben we er samen met onze vader een kijkje genomen. Ilse dacht: Als ze daar zijn geweest zullen ze nog wel een paar keer achter de oren krabben en staan ze weer met beide benen op de grond. Het tegenovergestelde gebeurde en we kwamen nog enthousiaster thuis en het avontuur werd doorgezet. Wij waren overtuigd: Dit wordt ons ding en het is een gat in de markt!

In januari 2013 zijn we naar de KVK gegaan en hebben we een eigen bedrijf opgericht: Broersen Asperges. Jouw eigen naam aan producten hangen dat doe je alleen als iets echt goed is, dus onze focus zou liggen op de groene asperge van de beste kwaliteit. Andere namen passeerden ook de revue maar werden het niet. Vervolgens gingen we naar de bank om een rekening te openen. Een man en een vrouw stonden strak in het pak klaar om ons van dienst te zijn. We zaten in een kamertje en koffie werd gebracht. De meneer zette de koffie op tafel en zijn stropdas hing zo in de koffie. Dat was een mooie start.

Vervolgens hebben we alles geregeld, zodat we dat voorjaar meteen konden planten. Vanuit daar is alles verder ontwikkeld. Ons verdiende geld stopten we in ons bedrijf, dus konden we zonder lening beginnen. Met de hulp van 20 vrienden hebben wij de eerste groene asperges met de hand in de grond geplant, achter de aardbeienkas. Daarna hebben we het op een feestelijke wijze met elkaar gevierd.

Nu tien jaar later hadden we nooit verwacht dat dit kleine begin zo verder zou doorgroeien tot waar we nu staan met by Broersen. In 2017 is Broersen Asperges samen gegaan met het bedrijf van onze ouders onder de nieuwe naam by Broersen. De afgelopen jaren zijn er flinke stappen gezet en de samenwerking met onze ouders ging top. Na het afronden van onze opleidingen – Kay ‘Bedrijfseconomie’ en Sem ‘Tuin en Akkerbouw’ – zijn wij eerst parttime voor by Broersen gaan werken. Zo konden wij ook elders werkervaring opdoen. In 2019 kwam het gezamenlijke besluit om beiden 100% te focussen op by Broersen.

Dit jaar gaan wij met veel zin en volle energie verder. Helaas met z’n drieën, want het gemis van onze vader Ruud (2020) blijft. Maar wel samen met onze fantastische moeder, wat doet zij het goed!

Dit jaar gaan we weer onze stinkende best doen om er een geslaagd seizoen van te maken voor onze klanten. Met z’n drieën, met de nieuwe aardbeienkas en in een splinternieuwe boerderijwinkel. En natuurlijk ook met ons fantastische team van vast winkelpersoneel en scholieren!

Kay en Sem 10 jaar ondernemers