Het begin van de bollenteelt
In deze tijd werd er gestart met de bollenteelt van gladiolen met zo’n 0,5 ha. Een jaar later werd de hoeveelheid verdubbeld tot 1 ha en vier soorten. Vervolgens wilden de heren ook met de tulpenteelt starten, maar daarvoor moesten ze een erkenning krijgen en moest er een teeltvergunning en plantgoed worden gekocht. De teeltvergunning kostte 30 gulden per RR (Rijnlandse Roede, ongeveer 14 m2). Het areaal was in het begin zo’n 200 m2 en dit werd langzaam uitgebreid. Dit was hard werken, want de tulpen werd dan wel al met behulp van het paard en ploeg geplant en gerooid, maar wel moesten alle tulpen met de hand worden gekopt, de bollen na het opploegen nog met de hand worden opgezocht en vervolgens allemaal met de hand worden gepeld. De bollen werden in die tijd wel al per vrachtwagen met Nieuwland Transport naar Lisse vervoerd. Verder ging ook de teelt van de andere gewassen op de kleine akkertjes gewoon door.
Op de foto beneden van v.l.n.r. Hein Boon, Klaas Bakker, Gert Kruijer, Aaf Kruijer-Broersen, Jaap sr (met op de arm Jaap jr), Trien Karsten-Boon, Geertje Boekel-Karsten en Gert Kamper. Boven op de auto links Jaan Spoor en rechts Jan Boekel (met Jaap Boekel op de arm). Op de achtergrond de vrachtwagen van Nieuwland Transport met in dit geval kool.
Nic (25 jaar) wilde graag een aandeel in het bedrijf van zijn vader, daarom gingen Nic, Henk en zijn vader samen het bedrijf runnen. De winstverdelingen veranderde, maar verder veranderde er niet veel. In 1958 trouwde Nic met Corry de Nijs en gingen samenwonen in Kalverdijk. Dit huis (zie foto) hebben zij zelf laten bouwen en kostte in die tijd met grond ongeveer 20.000 gulden. Corry hielp in het voorjaar en in de zomer ook graag mee met tulpenkoppen en met bollenpellen. Na de teelt van aardappelen werd er nog andijvie geteeld en dit werd geveild bij de Noordermarktbond (NMB) in Noord-Scharwoude. Hier gingen dan ook alle producten heen.
De tulpenbollen konden vanaf 1961 geplant worden met de nieuwe koningsplantmachine (zie foto). Met de nieuwe machine, die over houten planken reed, werd een geultje geploegd. Vervolgens liet de machine de bollen in de geul rollen en werd het direct weer dicht geploegd. De bollen zijn geplant! Zo werd de 0,25 hectare bollen geplant in 1 week. Wel moesten elke keer de planken worden verlegd waar overheen gereden werd. Dat was een barre klus, aldus Nic Karsten ;).
Nic en Corry kregen samen twee dochters Ilse (1962) en Carola (1964). Toen de meiden nog jong waren ging de voorkeur van Corry uit om het bollenpellen thuis in de bijkeuken te doen. Dit was dan mooi te combineren met de opvoeding en het huishouden. De moeder van Nic kwam af en toe ook langs om te helpen.
Tot zover de jaren 1950 t/m 1965 waarin de eerste ontwikkelingen van mechanisatie heeft plaats gevonden. Volgende week het begin van de verkaveling, het verhuizen naar Oudkarspel en het bezoek van Landbouwminster Fons van de Stee…..