25 april 2020

Groene asperges

Zeven jaar geleden zijn Kay en Sem begonnen met de aanplant van de groene asperges in Warmenhuizen. Een bijzondere groente die nog relatief minder bekend was onder de Noord-Hollanders. De broers hadden het doel de groene asperges op de kaart te zetten in heel Noord-Holland.

Door samenwerking met lokale horeca heeft de groene asperge by Broersen bij veel restaurants een plek op de kaart weten te veroveren. Waar je ook een hapje wilt eten, onze asperges staan steevast op het menu van restaurants in o.a. Warmenhuizen, Schagerbrug, Alkmaar, Schagen, etc. Helaas ligt dat dit jaar net even anders.

Naast de afzet van onze asperge via de horeca verkopen wij deze heerlijke groente inmiddels ook al 7 jaar via onze boerderijwinkel en automaat by Broersen. Zo weten de liefhebbers van deze groente én degenen die eens iets nieuws willen uitproberen ons gelukkig goed te vinden!

Je vraagt je nu misschien af: “Wat is er zo bijzonder aan de groene asperge…?”

Hier aan aantal feitjes:

  • De groene asperge is alleen verkrijgbaar in het aspergeseizoen. We weten nooit precies wanneer het aspergeseizoen begint, want wanneer de asperges de grond uit komen is afhankelijk van de temperaturen. Vaak oogsten wij de eerste groene asperges rond eind april. Het aspergeseizoen eindigt ieder jaar traditioneel op 24 juni.
  • Groeit boven de grond (de witte asperge groeit onder de grond)
  • De groeisnelheid. Iedere dag groeit de groene asperge tussen de 5 en 10 cm. Met temperaturen boven de 25 graden kan de groene asperge tot wel 15 cm per dag groeien!
  • Hoeft niet geschild te worden. Dit is uiteraard vooral een voordeel voor degene die in de keuken staat 😉
  • Kan op heel veel verschillende manieren bereid en gegeten worden, o.a. blancheren, grillen in de oven, wokken, barbecueën, en zelfs rauw zijn ze lekker! Daarom kan er eindeloos gevarieerd worden en verveelt deze groente niet (snel).
  • De groene asperge past perfect in een gezond eetpatroon. Net als andere groenten bevat de asperge vitamines en mineralen die essentieel zijn voor ons lichaam. De asperge bevat relatief weinig energie, dus je kunt er lekker wat van eten voordat je vol zit!
  • En last but not least: de groene asperge is een genot om te eten!
Groene asperges