23 januari 2023

Een nieuw seizoen in een nieuwe teeltkas!

De afgelopen maanden hebben wij veel tijd en energie gestopt in de ontwikkeling van onze nieuwe teeltkas. Ons doel was een teeltkas ontwikkelen die toekomstbestendig is waar wij de komende 20 jaar op een duurzame en met passie de lekkerste aardbeien kunnen telen! De deadline was begin januari, want dan worden de eerste planten alweer geplant voor het nieuwe seizoen. En gelukkig hebben wij dit gehaald!

Waarom een nieuwe teeltkas?

Sinds 2005 specialiseren wij ons in de teelt van smaakvolle aardbeien die wij voor 95% direct aan huis verkopen. In 2005 voldeed de bestaande teeltkas aan de technieken en de mogelijkheden van die tijd. Op dit moment voldoet deze kas niet meer aan de wensen van deze tijd voor de teelt van aardbeien. Voor andere doeleinden is deze oude kas nog prima geschikt, maar voor aardbeien zijn er meer mogelijkheden om de teelt te verbeteren en met name te verduurzamen. Voor de oude teeltkas zullen wij een nieuwe bestemming gaan ontwikkelen de komende jaren.

De kas van de toekomst!

De komende jaren willen wij ons verder specialiseren in de teelt van aardbeien op een duurzame en verantwoorde manier. Dit alles zorgt ervoor dat wij op een toekomstbestendige manier aardbeien gaan telen. Ook in deze nieuwe aardbeienkas zullen wij net als in onze huidige kas gebruik gaan maken van natuurlijke vijanden en biologische bestrijding van ziekten en plagen. Door de nieuwste technieken zullen wij deze ziekten en plagen nog beter onder controle krijgen. Zie hieronder de nieuwe technieken voor de lekkerste en de beste aardbeien. Al deze technieken hadden wij niet in onze oude kas.

Isolerend schermdoek 

Dit schermdoek zorg ervoor dat de warmte in de nacht zoveel mogelijk in de kas blijft. Hierdoor verwachten wij onder andere minder energie te verbruiken en daarnaast ook eerder aardbeien te kunnen plukken.

Zonwerend schermdoek 

Dit schermdoek kunnen wij dichttrekken op het moment dat het te zonnig en te warm is buiten. Op deze manier beschadigen de planten niet door het felle zonlicht en kunnen wij daarnaast de warmte zoveel mogelijk buiten houden.

Vernevelingssysteem

Op deze manier kunnen wij het luchtvochtigheidsniveau op pijl brengen als de lucht te droog is. Dit is beter voor de groei van de plant en daarnaast geeft dit systeem ook koeling op te warme dagen.

Ontvochtigingssysteem

De lucht kan worden ontvochtigd op het moment dat het te vochtig in de kas wordt. Hierdoor kunnen de ramen dicht blijven, waardoor de warmte binnen blijft. Ook hebben de schimmels minder kans doordat het vochtgehalte in de lucht op pijl blijft.

Lucht-lucht warmtepomp

De warmtepomp onttrekt via een buitenunit warmte uit de lucht en brengt deze lucht via luchtverdeelslangen in de aardbeienkas. Op deze manier kunnen wij op een duurzame manier, maar ook op een koste efficiënte wijze onze kas verwarmen. Klaar voor de toekomst!

CO2 meters

Het CO2 gehalte in de kas wordt gemeten, zodat niet onnodig de ramen hoeven te worden opengezet om dit op pijl te brengen. Hierdoor gaat er geen onnodige warmte verloren.

En nog veel meer…

Naast het bovengenoemde is de kas een stuk hoger, waardoor het klimaat een stuk stabieler is voor de planten. Zowel de temperatuur als de overige weersinvloeden hebben hierdoor minder schadelijk effect op de planten. Ook is de kas een stuk beter geïsoleerd en alles efficiënt ingericht zodat dit ook de productiviteit ten goede komt!

Al met al alleen maar verbeteringen dus wij hebben superveel zin in het nieuwe aardbeienseizoen!

Een nieuw seizoen in een nieuwe teeltkas!