14 maart 2019

Begin van de Noord-Hollandse teelt van asperges

Deze week de periode 2010-2015. De tijd dat er gestart is met de groene aspergeteelt en Broersen Asperges.

In deze periode werden er steeds vaker aanverwante producten in de winkel van De Kneppeltuin verkocht. Producten werden bij collega telers ingekocht en weer via de boerderijwinkel verkocht om een breed assortiment aan te bieden. Zo werden er ook asperges verkocht in de boerderijwinkel. Deze asperges kwamen toen uit Spanbroek bij Braas of uit Heerhugowaard bij Siem Stuyt vandaan.

In het voorjaar van 2012 kwam het aan de keukentafel, zoals het wel vaker bij familiebedrijven gaat, ter sprake dat Siem Stuyt, de groene aspergeteler uit Heerhugowaard, zou gaan stoppen. Ruud en Ilse konden de planten overnemen, maar konden dit door de drukte met de aardbeien er niet bij gebruiken. Iedereen aan de keukentafel was het er wel over eens dat het een heel mooi product is dat goed bij ons bedrijf zou passen. Vervolgens is hier toen niks mee gedaan.

In het najaar van 2012 werd er wederom weer gesproken, aan de keukentafel, over de asperges. Na een lange conversatie ging dit als volgt. Ruud en Ilse: “Wij hebben het al te druk met de aardbeien en de boerderijwinkel. Wij kunnen de drukte van de aspergeteelt er niet bij gebruiken”. Hierop vonden de kinderen dit toch erg jammer. Daarom zeiden Ruud en Ilse: “Anders moeten jullie het zelf maar gaan doen”. Uiteraard was dit met een geintje gezegd, maar pakten Kay en Sem dit vervolgens maar al te serieus op.

In het najaar zijn Kay en Sem, toen 18 en 16 jaar oud, bij voormalig aspergeteler Siem Stuyt langs geweest en kwamen nog enthousiaster thuis dan dat ze al waren. Vervolgens werd alles op een rijtje gezet en de aspergeplanten besteld om in het voorjaar van 2013 te starten met het planten van de aspergekronen.

Op 1 januari 2013 hebben Kay en Sem hun eigen bedrijf hiervoor opgericht. Hiervoor zijn zij bij Kamer van Koophandel langs geweest om hun bedrijf Broersen Asperges in te schrijven en werd er een bedrijfsrekening geopend bij Rabobank. Zij gebruikten hun spaargeld om te investeren in de aspergeplanten en hadden daardoor geen lening nodig.

In mei 2013 hebben Kay en Sem met behulp van hun vrienden (ruim 20 man) 1 hectare met aspergeplanten met de hand geplant, omdat er hier in de buurt geen plantmachine beschikbaar is. Na afloop werd iedereen welverdiend beloond met een bbq en bier! Zo ontstond het welbekende “aspergebier”! De aspergeplanten moesten nu eerst een jaar groeien, voordat er geoogst kon worden. Ook werd dit jaar de tunnelkas vervangen door een kas van 1000 m2 en de boerderijwinkel verder uitgebreid om het alvast voor te bereiden op de toenemende aanloop in de boerderijwinkel als de asperges er in 2014 bij zouden komen.

In 2014 hebben wij, naast onze studies, voor het eerst groene asperges geoogst en vanwege de vele vraag in dat jaar hebben wij besloten om direct 1 hectare erbij te planten. Wederom werd dit weer uitgevoerd met onze vrienden, waarbij het weer werd afgesloten met “aspergebier”!

Volgende week over het tienjarig bestaan van De Kneppeltuin…

 

Begin van de Noord-Hollandse teelt van asperges