25 maart 2023

ASPERGESEIZOEN 2023 VAN START!

Late start vanwege koude weer

Het aspergeseizoen 2023 is dan eindelijk van start! Het eerste kopje asperges liet zich dit jaar op 20 maart zien, wat een stuk later is dan de laatste jaren. Ter vergelijking in 2021 kwam 3 maart de eerste asperge boven de grond en 2022 al op 5 maart. Dit laat zien dan het huidige voorjaar een stuk frisser is dan de afgelopen jaren. Voor ons kwam deze iets latere start niet geheel ongelegen vanwege de werkzaamheden aan de nieuwe boerderijwinkel. Wat dat betreft waren de weergoden ons goed gezind dit jaar, zodat wij al onze energie in de winkel konden steken, waarna wij ons nu volledig kunnen focussen op het aspergeseizoen!

ASPERGESEIZOEN 2023 VAN START!

Teelt in Noord-Hollandse klei Sint-Maarten (‘t Rijpje)

Onze aspergeplanten staan sinds 2017 in de Noord-Hollandse klei in Sint-Maarten. De teeltkas waar de asperges in worden geteeld is op 3 kilometer afstand van de Boerderijwinkel. Normaliter worden de witte asperges in het zuiden van het land geteeld vanwege de zandgronden. De zandgronden zijn namelijk geschikter om asperges in te steken dan de kleigronden. Dit komt doordat de grond een stuk losser is om een steekmes te gebruiken waardoor de asperges soepel geoogst kunnen worden. Doordat wij (Kay en Sem) zijn gestart met de teelt van groene asperges in 2013 hebben wij veel contacten opgedaan in ”aspergeland” waardoor wij ook in aanraking kwamen alternatieve teeltwijzen. Een van deze manieren is het telen van asperges in bakken met compost, waarbij de wortels van de plant in de klei staan en de asperge zelf in een laag van 30 cm compost groeit. Vervolgens hebben wij in 2017 de keuze gemaakt om te starten met de teelt van witte asperges door middel van bakkenteelt. Aspergeplanten gaan ongeveer 10 jaar mee, dus wij steken tot 2027 nog verse asperges in ‘t Rijpje. Wij hebben al nieuwe teeltkassen op het oog om na 2027 door te gaan met de teelt van witte asperges. In het aspergeseizoen oogsten wij dagelijks verse asperges, waardoor wij deze ook dagvers in onze winkel kunnen aanbieden. Zie hieronder een foto van onze bakkenteelt in Sint-Maarten.

Unieke smaak!

Sinds de start in 2017 zijn wij overweldigd door de enorme belangstelling voor onze witte asperges. De ”aspergegekte” komt jaarlijks tot het hoogtepunt rond Pasen, waarbij mensen vanuit heel Noord-Holland bereid zijn om een ritje te wagen richting Warmenhuizen. Inmiddels hebben wij meerdere malen onze asperges qua smaak vergeleken met die van de asperges uit het zuiden van het land en wij kunnen het verschil duidelijk proeven! Onze unieke manier van telen in de kleigrond geeft onze asperges ook een unieke smaak. Wij krijgen regelmatig te horen dan onze asperges iets minder bitter zijn, maar toch vol van smaak. Kleigronden bevatten over het algemeen meer voedingsstoffen en mineralen dan de zandgronden, wat een logische verklaring kan zijn voor het smaakverschil.

Aspergebeleving in onze winkel!

De start van het nieuwe aspergeseizoen valt dit jaar samen met de opening van onze nieuwe boerderijwinkel. Eén van onze redenen voor de ontwikkeling van onze nieuwe winkel was het beter presenteren van onze asperges. Ook wilden wij onze bezoekers laten zien hoe onze asperges worden gesorteerd en geschild. Wij hebben achter onze winkel de nieuwe verwerkingsruimte voor onze onze asperges gecreëerd, waar onze asperges worden gesorteerd en geschild. Door de grote ramen achter in de winkel kunnen deze werkzaamheden vanuit de winkel worden bekeken. Hierdoor willen wij onze bezoekers het verhaal achter onze asperges nog beter mee te geven. Zie hieronder een sfeerimpressie van onze nieuwe winkel. Wij hopen u ook dit seizoen weer te mogen verblijden met onze asperges, aardbeien en meer en zien u graag terug in onze boerderijwinkel!