11 maart 2022

Aspergeseizoen 2022 vroeg van start vanwege zonnige dagen!

Aspergeseizoen van start op 11-3-2022!

Het eerste kopje witte asperge liet zich dit jaar op 5-3-2022 zien! Meestal duurt het nog enige weken voordat er ook echt geoogst kan worden, doordat de productie vanwege de kou in het voorjaar meestal gestaag op gang komt. Vanwege de zonnige dagen is de temperatuur in onze aspergekas snel opgelopen en liggen de asperges per 11-3-2022 in onze winkel! Wij verkopen onze asperges zowel geschild als ongeschild en in ieder gewenst gewicht! Ook verkopen wij alle toebehoren voor een heerlijke aspergemaaltijd!

 

Aspergeseizoen 2022 vroeg van start vanwege zonnige dagen!

Asperges uit de kas!

Zoals op de foto’s te zien is groeien onze asperges in onze teeltkas van 5000 m2. Deze teeltkas staat in ‘t Rijpje en de asperges zijn aangeplant in 2017. Dit wordt dus het 5e jaar dat wij asperges telen in Noord-Holland. Onze kas is onverwarmd dus de asperges gaan groeien, zodra het zonnetje gaat schijnen. Dit jaar hebben wij de zon de laatste week veelvuldig mogen zien, waardoor de temperatuur in de grond goed is opgewarmd. De asperges gaan groeien bij een bodemtemperatuur van boven de 12 graden. Hoewel de nachten nog koud zijn, is overdag de temperatuur dusdanig hoog dat de grondtemperatuur hierboven blijft. De temperatuur liep de laatste week op tot wel 30 graden Celsius!

Het teeltproces

Onze asperges staan met de wortels in de Noord-Hollandse kleigrond. Omdat de kleigrond te hard is om asperges in te steken hebben wij bakken gecreëerd zoals hieronder te zien is op de foto’s. In deze bakken hebben bovenop de plant de bakken gevuld met 30 tot 40 cm compost. In deze compost steken wij de witte asperges. Het compost is een restproduct uit onze aardbeienteelt, zodat wij dit kunnen hergebruiken. Deze grond is uitermate geschikt om asperges te steken en wij telen hier dan ook de mooiste asperges van de beste kwaliteit uit. Daarnaast is deze manier van telen ook arbeidsvriendelijk, omdat het steken van de asperges op heuphoogte is. Nadat het aspergeseizoen van start is, moeten de bakken dagelijks worden nagelopen op nieuwe asperges.

Wat maakt onze asperges bijzonder?

Allereerst zijn asperges per definitie bijzonder, doordat dit nog één van de weinige (zo niet de enige) nog bestaande seizoensgroente is. Het seizoen is kort en dat maakt de asperge bijzonder! Daarnaast wordt de asperges ook wel de Koningin onder de groenten genoemd!

Daarnaast zijn wij de enige in Noord-Holland, maar waarschijnlijk ook in Nederland die witte asperges teelt op kleigrond. Normaliter worden witte asperges geteeld op zandgronden (deze bevinden zich voornamelijk in het zuiden van het land). Deze gronden zijn namelijk uitermate geschikt voor het trekken van ruggen en het steken van asperges. In kleigrond zitten over het algemeen meer mineralen en een actiever bodemleven dan de zandgronden. Dit komt de smaak van de asperge ten goede en geeft onze asperges een uniek karakter!

Het allerbelangrijkste waarbij een asperge zich kan onderscheiden van andere asperge is de versheid. Verse asperges hebben een betere smaak, zijn minder draderig, schillen makkelijker en bovendien hoeft er ook minder vanaf geschild te worden. Doordat wij dagelijks verse asperges oogsten, verkopen wij onze asperges ook dagvers in onze winkel en automaat!

Wij zien u graag snel in onze boerderijwinkel!