30 april 2020

Achter de schermen

Achter de schermen by Broersen. Deze week nemen we een kijkje bij het steken van de witte asperges in de aspergekas!

De aspergekas by Broersen is gelegen in ‘t Rijpje in Noord-Holland. Inmiddels is het drie jaar geleden dat de asperges hier zijn aangeplant door by Broersen. De teelt van groene asperges by Broersen werd hierdoor uitgebreid met de teelt van ook witte asperges. De aspergekas is ongeveer 5 km gelegen van de boerderijwinkel en -automaat. Dit zorgt wederom voor een korte keten, waardoor we ook super verse witte asperges kunnen aanbieden aan de liefhebbers!

In tegenstelling tot de teelt van de groene asperges (buiten, boven de grond) groeien de witte asperges in het donker onder de grond. Dit vereist dus ook een andere teelt. In de aspergekas zijn bakken met grond aangelegd om de witte asperges te kunnen telen. De grond is daarbij ook nog bedekt met zeil. Het zeil heeft twee functies. Ten eerste kunnen we er op deze manier voor zorgen dat er echt geen licht bij de kopjes van de witte asperges komen. Ten tweede kunnen we met het zeil de groei van de asperges in kleine mate regelen. Het zeil is namelijk aan de ene kant wit en de andere kant zwart. Aan het begin van het seizoen moeten de aspergebedden nog opwarmen en ligt daarom de zwarte kant boven. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt wordt de folie gedraaid, zodat de witte kant boven ligt. Hierdoor wordt het niet te warm in de aspergebedden.

Het steken van de witte asperges vereist enige ervaring. Een groep trouwe aspergestekers helpt ons hierbij tussen de schoolverplichtingen door. Iedere ochtend staan de aspergestekers weer paraat om de witte asperges te steken. Deze mannen werken hier inmiddels alweer een aantal jaar en hebben zodoende de techniek inmiddels goed onder de knie!

Achter de schermen