31 oktober 2023

Aardbeienteelt 2023 

”Een lastig teeltjaar, maar tevreden over onze nieuwe teeltkas!”

Sinds dit jaar telen wij onze aardbeien in onze nieuwe teeltkas. Dit geeft ons meer mogelijkheden om de aardbeien op een zo’n duurzaam en efficiënt mogelijke manier te telen. Hoewel een nieuwe teeltkas ons veel handvaten geeft, blijft factor ”weer” het meest van invloed op de aardbeienteelt. Zowel voor ons als voor vele collega aardbeientelers was 2023 een extreem lastig teeltjaar, waarbij de ”extreme weersinvloeden” enorm van negatieve invloed zijn geweest op de productie en ook de kwaliteit van de aardbeien. 2023 gaat dan ook de boeken in als zeer lastig jaar, maar ook een zeer leerzaam teeltjaar. Zie hier een opsomming van de uitdagingen dit jaar:

  • Donker voorjaar: Het voorjaar was erg donker met weinig zonnige dagen, waardoor de aardbeienplanten moeilijk groeiden. Hierdoor bleef de productie achter.
  • Hittegolf: Vervolgens was er een hittegolf van 2 weken in juni, waardoor de planten te snel groeiden en wij op dat moment overproductie hadden.
  • Tekorten: In de weken daarop ontstond een tekort, doordat de planten in de hittegolf al het meeste van de vruchten had afgegeven.
  • Matige productie door opkweek zomerteelt in hittegolf: Vervolgens ontstonden er in de zomer tekorten doordat de planten voor de zomerteelt in de opkweekfase 2 weken hittegolf hadden gehad wat nadelig was voor de productie.
  • Te snelle opkweek najaarsteelt: De planten voor de najaarsteelt waren geplant in de laatste weken van de zomervakantie, waardoor de aardbeienplanten in de opkweekfase extreem snel waren gegroeid.
  • Zacht najaar: Door het zacht najaar in combinatie met de warme weken van de zomervakantie in de opkweekfase, kwam de najaarsteelt snel in productie en zijn wij ook eerder klaar dan verwacht.

Aangezien wij zelf op factor ”weer” geen invloed kunnen uitoefenen kunnen wij evengoed tevreden zijn over het teeltjaar, doordat wat binnen onze macht lag wel goed is verlopen. Daarnaast zijn wij ook erg blij met onze nieuwe teeltkas, want als wij deze niet hadden gehad dan hadden wij veel grotere tekorten gehad en hadden wij per saldo ook nog minder uit de aardbeienplanten kunnen halen. Daarnaast zijn wij ook tevreden over de aanloop in onze nieuwe boerderijwinkel, waardoor wij hierdoor evengoed bijna al onze geteelde aardbeien in onze winkel hebben kunnen verkopen. Uiteraard hopen wij dat factor ”weer” in 2024 ons beter gezind is!

”Eerder klaar dan verwacht, maar nog genoeg redenen om naar onze winkel te komen”

Dit najaar konden wij voor de eerste keer aardbeien telen in onze nieuwe aardbeienkas. Onze verwachting was dat wij hierdoor tot begin december aardbeien zouden kunnen plukken voor de verkoop in onze winkel. Op dit moment is het eind oktober en zijn de trossen aan de aardbeienplanten al aardig uitgedund, waardoor er nog enkele weken geplukt kan worden en de teelt al rustig op zijn einde loopt. Waarna onze teelt voorbij is, zijn er collega telers die nog wel aardbeien plukken tot december. Indien enigszins betaalbaar zullen wij de aardbeienverkoop met Hollandse aardbeien doortrekken tot in december. Doordat veel telers net als ons eerder klaar zijn, kan het zijn dat er nauwelijks beschikbaarheid is, waardoor wij genoodzaakt zijn om eerder te stoppen met de verkoop van aardbeien. Uiteraard blijft onze winkel gewoon geopend met vele andere lokale seizoensproducten!

Openingstijden boerderijwinkel

Maandag t/m zaterdag tussen 9:00 -17:00 uur

 

Aardbeienteelt 2023