19 juni 2019
Waarom zijn asperges er maar t/m 24 juni?
De begindatum van het aspergeseizoen is altijd een verrassing. Het is ongeveer wel bekend, maar het is afhankelijk van het weer en de bodemtemperatuur wanneer de eerste asperge de kop opsteekt. Ieder jaar is de einddatum wel vastgesteld, want dit is namelijk 24 juni (St. Jan). Maar waarom is dit 24 juni?
Voordat we daar op in gaan even het volgende over de langste dag; jaarlijks is 21 juni de langste dag (tenzij het een schrikkeljaar is). Dit betekent dat het de meeste uren licht is van dat jaar, maar dit betekent niet dat de zon ook het vroegst op gaat en het laatst ondergaat. De zon gaat namelijk het vroegste op, op 4 dagen voor 21 juni, dus 17 juni komt de zon het vroegst op. De zon gaat het laatst onder 3 dagen na 21 juni, namelijk op 24 juni (St. Jan).
Waarom stoppen de aspergetelers altijd op 24 juni? De asperge is een meerjarige plant. Om ook volgende jaar weer heerlijke asperges te produceren, hebben de planten minimaal 100 groeidagen nodig. Wij laten de aspergeplanten dan doorgroeien tot allemaal boompjes, wat een enorm gewas oplevert. De plant kan dan door fotosynthese genoeg suikers kan aanmaken in de wortels om de winter te kunnen overleven. Vanaf 24 juni zijn er nog ongeveer 100 groeidagen over voor de plant. Dat op deze dag de geboorte van Johannes de doper gevierd wordt in het christelijk geloof, is puur toeval. In deze periode zorgen wij dat het gewas gezond blijft, plukken wij nog aardbeien en bereiden wij ons voor op het nieuwe aspergeseizoen.