WELKOM EN LEUK DAT WIJ JOU MOGEN VERWELKOMEN OP ONS FAMILIEBEDRIJF!
Deze rondleiding is zowel geschikt voor kinderen als volwassenen, maar ook voor de vakspecialisten. Onze rondleiding bestaat uit 9 onderdelen en ieder onderdeel is genummerd. Hieronder hebben wij een verdeling gemaakt voor welke nummer geschikt zijn voor de verschillende doelgroepen.
DOELGROEPEN
VOLWASSENEN
- Nummers: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 dus allemaal!
KINDEREN
- Nummers: 1, 2, 3, 4, 9
1. ZELFPLUKTUIN: DIEREN
VARKENS & GEITEN
Naast dat deze boerderijdieren voor veel gezelligheid zorgen op de boerderij, eten zij ook de van de reststromen uit de winkel en de teelten.
EXTRA INFORMATIE:
De varkens (Jut & Jul) en de geitjes (Binky en Betsy) eten de resten uit de winkel die niet meer geschikt zijn voor de verkoop. Verder geven ze erg veel gezelligheid op de boerderij en mogen ze geaaid worden!
KIPPEN
In onze kippenkar wonen circa 250 kippen die kunnen worden geadopteerd en waarvan de verse eieren in onze boerderijwinkel worden verkocht.
EXTRA INFORMATIE:
Onze kippenkar wat gerust een kippenhotel genoemd mag worden wordt grotendeels automatisch aangestuurd en wordt van stroom voorzien door zonnepanelen op het dak. De lampen, legnesten, ventilatie en de uitloop worden automatisch aangestuurd. Een maal per week wordt de kippenkar gevuld met voer en water en dagelijks worden de eieren uit het legnest gehaald.
De kippen krijgen iedere week een vers stukje gras en kunnen de kippen het onkruid wegpikken in onze zelfpluktuin. De eieren worden verkocht in onze boerderijwinkel en ook kan men een kip adopteren om korting te krijgen op de eieren in onze winkel.
2. ZELFPLUKTUIN: FRUIT & BLOEMEN
BLOEMEN
In onze bloementuin worden vele soorten meerjarige en éénjarige snijbloemen geplant, die vanaf juli t/m september kunnen worden zelfgeplukt.
EXTRA INFORMATIE:
In het plukseizoen kan er een schaartje worden afgehaald in de winkel, waarna zelf boeketten kunnen worden geplukt en samengesteld. Vervolgens wordt het boeket afgewogen en betaald in onze boerderijwinkel.
FRUIT
In onze zelfpluktuin groeien vele soorten fruit zoals: rode, witte en zwarte bessen, kruisbessen, jostabes en inmiddels ook appels, peren, pruimen en meer!
EXTRA INFORMATIE:
Rond juli kunnen de eerste vruchten worden geplukt en het plukseizoen loopt door tot en met september. Mensen kunnen in het seizoen bakjes halen in de winkel en achteraf wordt het fruit gewogen en afgerekend in de boerderijwinkel.
3. GROENE ASPERGES
GROENE ASPERGES PLANTEN
De aspergeplant is een meerjarige plant, welke 10 jaar in de grond blijft zitten.
EXTRA INFORMATIE:
De plant wordt 10 cm onder de grond geplant, waarna de wortels tot wel één meter diep groeien. De scheuten van de plant zijn de asperges en deze groeien door de grond naar boven.
GROEI GROENE ASPERGES
De eerste jaren moet de plant op kracht komen, waardoor er niet of nauwelijks van mag worden geoogst. Het gewas schiet daarom door tot een 2 meter hoog struikgewas.
EXTRA INFORMATIE:
In het najaar sterft het struikgewas af, waarna de plant onder de grond alle energie en suikers uit het gewas haalt. Hierdoor komt de plant onder de grond op kracht voor de start van het nieuwe voorjaar. Vanaf het tweede jaar kan er worden geoogst van de planten en ieder jaar eindigt het oogstseizoen rond Sint-Jan op 24 juni. Hierna heeft de plant nog 100 mooie dagen de tijd om een twee meter hoog struikgewas aan te maken, zodat de plant ook weer genoeg op kracht kan komen voor het volgende jaar. Als er te lang wordt doorgestoken dan wordt de plant te veel uitgeput, waarna de oogst van de jaren die volgen tegen zal vallen.
GROENE ASPERGES OOGSTEN
Na 2 jaar wordt jaarlijks in het aspergeseizoen tussen begin mei en eind juni dagelijks handmatig geoogst. Na de oogst groeit het gewas weer tot een 2 meter hoog struikgewas.
EXTRA INFORMATIE:
Asperges kunnen wel 15 centimeter per dag groeien, waardoor er bij warme dagen wel meerdere keren per dag moet worden geoogst. Als de asperges te lang worden dan beginnen er takken te groeien aan de scheut (asperge) waardoor deze niet meer eetbaar is. Het oogstmoment is daarom erg belangrijk en dit dient hierdoor dagelijks te worden gedaan.
GROENE ASPERGES SORTEREN
Na de oogst worden de asperges gewassen en op gelijke lengte gesneden, om deze vervolgens op dikte en kwaliteit te sorteren. Hierna kunnen ze in de verkoop!
EXTRA INFORMATIE:
Tijdens het sorteren komen wij erachter of de asperges goed geoogst zijn. Niet te kort, maar ook niet te lang, want anders had deze een dag eerder al gestoken moeten zijn. De asperges worden één voor één met de hand op een band gelegd, waarna de asperges op gelijke lengte worden gesneden en gewassen. Vervolgens worden de asperges met het oog beoordeeld op dikte en kwaliteit en in het juiste kistje gelegd.
4. WITTE ASPERGES
WITTE ASPERGES PLANTEN
De witte aspergeplant is exact hetzelfde als de groene, alleen is de teeltmethode anders. Onze witte asperges groeien onder de grond en worden in bakken gepland (locatie Sint-Maarten).
EXTRA INFORMATIE:
Doordat de witte asperge onder een grondlaag van 30 cm groeit is de temperatuur van de aspergeplant beter te sturen en stabieler dan die van de groene variant. De optimale planttemperatuur is 18 graden op de kop van de plant om de beste kwaliteit te kunnen oogsten. Door te sturen met de ramen en het foliedoek die wij op zwart of op een witte kant kunnen gooien kan de temperatuur worden gestuurd. In het begin van het seizoen ligt het doek vaak op de zwarte kant om temperatuur te maken en in de loop van het seizoen gaat deze op de witte kant om het niet te warm te laten worden.
WITTE ASPERGES GROEIEN
De witte asperges groeien in een laag van 30 cm compost, waarbij de ruggen/bakken worden afgedekt met doeken.
EXTRA INFORMATIE:
De asperges moeten worden afgedekt met doeken anders verkleuren de witte asperges door het zonlicht naar violet en uiteindelijk groen. Hierdoor moeten de witte asperges in het donker groeien. Door middel van waterslangen krijgen de planten de juiste hoeveelheid water toegediend om optimaal te groeien.
WITTE ASPERGES OOGSTEN
Doordat onze witte asperges in de kas staan, kunnen wij al vanaf half maart de eerste witte asperges oogsten. In het aspergeseizoen wordt de folie dagelijks omhoog gehaald om de nieuwe asperges te oogsten.
EXTRA INFORMATIE:
De asperges worden één voor één met de hand door middel van een steekmes gestoken. Allereerst wordt de grond rondom de asperge uitgegraven om de plek en de diepte te bepalen waarop de asperge wordt gestoken. Het is erg belangrijk om de juiste lengte te steken, en geen jonge scheuten te raken die ernaast groeien. Het is dus secuur, maar ook zwaar werk. Net als de groene kunnen ook de witte asperges wel 15 cm per dag groeien, waardoor dagelijks de nieuwe scheuten moeten worden geoogst. Als de witte asperge te lang doorschiet dat verkleurd deze naar roze en ook gaat het kopje meer ''open staan'' of gaan ze krom groeien. Dit tezamen bepaald de kwaliteit van de asperges.
WITTE ASPERGES SORTEREN
Na de oogst worden de asperges eerst 12 uur in een koudwaterbad bewaard, zodat de asperges wit blijven. Hierna worden de asperges net als de groene gesorteerd op kwaliteit en dikte en eventueel geschild. Vervolgens kunnen de asperges direct in de winkel!
EXTRA INFORMATIE:
Al deze processen zijn nodig om een mooi eindproduct in de winkel te krijgen. Dikkere asperges hebben een langere kooktijd en minder schilverlies dan de dunnere, waardoor deze op dikte worden gesorteerd. Qua smaak is er geen verschil tussen de dikke en de dunne asperges, maar voor een teler is het efficiënter om dikkere asperges te telen, omdat deze meer kilo's en minder handelingen per kilogram opleveren.
5. AARDBEIEN: INSTALLATIES BUITEN
WEERSTATION
Geeft alle informatie over buitenklimaat door aan klimaatcomputer.
EXTRA INFORMATIE:
Luchtvochtigheid, buitentemperatuur, windkracht, windrichting, zonsterkte zijn allemaal van belang om de teeltkas aan te sturen. Dit wordt buiten de teeltkas gemeten en doorgegeven aan de teeltcomputer.
DRY+ CLIMATE WARMTEPOMP
Verzorgt 70% van de energiebehoefte op
een duurzame manier.
EXTRA INFORMATIE:
Middels de rvs kleurige vierkanten buizen staat deze unit in verbinding met de aardbeienkas. De onderste buis onttrekt lucht uit de kas, waarna deze door een warmtewisselaar wordt opgewarmd en middels luchtslurven terug in de kas wordt geblaast. Ook bestaat de mogelijkheid om vocht tijdens dit proces uit de lucht te filteren, zodat de luchtvochtigheid in de kas kan worden teruggedrongen. Normaliter is het openen van de ramen de manier om vocht kwijt te raken, maar hierdoor ontsnapt er ook warmte uit de kas. Door de ramen dicht te houden wordt er dus ook energie bespaard.
VERWARMING CV-KETELS
Bij koude buitentemperaturen neemt de cv-ketel het over van de warmtepomp. Verzorgt 30% van de energiebehoefte.
EXTRA INFORMATIE
De cv-ketels hangen binnen maar is onderdeel van ons verwarmingssysteem. De warmtepomp wordt hybride ingezet, zodat bij koude buitentemperaturen (als de warmtepomp weinig warmte uit de buitenlucht kan halen) de teeltkas met cv-ketels kan worden verwarmd.
WATEROPSLAG & REALISATIE NIEUW WATERBASSIN
In deze silo wordt het drainwater (restwater uit de teelt) opgeslagen en vervolgens hergebruikt. Aan de andere kant van deze teeltkas wordt het regenwater dat via de aardbeienkas wordt opgevangen opgeslagen.
EXTRA INFORMATIE:
Drainwater is water wat dat door de teeltbak heen zakt en er aan de onderkant weer uitkomt. Dit water bevat meststoffen waardoor dit dient te worden afgevangen. Wij hergebruiken dit water in onze teelt en in onze zelfpluktuin.
Waterkwaliteit is één van de belangrijkste factoren voor de groei van de aardbeienplanten. Aardbeienplanten groeien het beste op regenwater en op warme zonnige dagen kan er wel 25.000 liter doorheen gaan. Alle regen wat op onze schuur en kassen valt, wordt gedurende het gehele jaar gebufferd in ons waterbassin aan de andere kant van de kas. Wij zijn bezig om een nieuw waterbassin te realiseren, zodat wij uitsluitend regenwater hoeven te gebruiken voor onze teelt voor nu en voor in de toekomst.
6. AARDBEIEN: INSTALLATIES BINNEN
BEMESTINGSUNIT
Door middel van bladmonsters wordt de exacte mestbehoefte bepaald. De bemesting wordt middels de A en B bak toegediend.
EXTRA INFORMATIE:
Wekelijks wordt er een bladmonster van het aardbeiengewas afgenomen en naar een laboratorium gestuurd. Hieruit kan er worden geanalyseerd welke tekorten er in de plant zijn, waarna deze elementen middels een receptuur exact kan worden toegepast, zodat de plant in balans blijft en zichzelf kan weren tegen ziektes en plagen.
WATERGEEFUNIT
Regenwater wordt gemengd met de benodigde meststoffen en verdeeld over 12 aparte kraangroepen.
EXTRA INFORMATIE:
Het regenwater wordt allereerst gevitaliseerd door een vitalisator om de kwaliteit van het water te ondersteunen. De meststoffen samen met het water kunnen per afdeling apart worden toegediend, waardoor zowel jonge aardbeienplanten in vak A een andere hoeveelheid krijgt toegediend dan volwassen aardbeienplanten in vak B.
HOGEDRUKVERNEVELING
Door middel van een compressor wordt water onder hoge druk als nevel in de kas verspreid om luchtvochtigheid te verhogen en verkoeling te geven bij warme temperaturen.
EXTRA INFORMATIE:
In de zomer is het vaak te warm voor een optimale groei van de aardbeienplanten. Door middel van dit hogedrukvernevelingssysteem kan de temperatuur in de aardbeienkas naar beneden worden gebracht. Er wordt koude nevel in de kas gespoten, waardoor de lucht in de kas afkoelt. Ook wordt hier de luchtvochtigheid hiermee op pijl gebracht mocht dit te laag zijn.
KLIMAATCOMPUTER
Deze computer stuurt door middel van ingestelde criteria met behulp van meetapparatuur in en buiten de teeltkas alle installaties automatisch aan in de teeltkas.
EXTRA INFORMATIE:
De instellingen in de klimaatcomputer staan afgesteld om de aardbeienplanten een zo'n optimaal mogelijk klimaat mee te geven. Doordat het weer in Nederland erg wisselvallig kan zijn is dit een systeem waar wij niet zonder kunnen, maar waar wij ook wekelijks handmatig in moeten bijsturen.
7. AARDBEIEN: INSTALLATIES IN PRAKTIJK
MEETAPPARATUUR
FUNCTIE:
Meetboxen in de kas geven informatie aan de klimaatcomputer.
EXTRA INFORMATIE:
Op verschillende punten in de kas op verschillende hoogtes (tussen de plant, boven het doek, onder het doek) wordt onder andere de temperatuur, luchtvochtigheid en de co2 gemeten. Met behulp van deze informatie worden alle systemen in de teeltkas aangestuurd door de klimaatcomputer.
TEELTGOTEN EN DRUPPELSLANGEN
FUNCTIE:
Watergift en bemesting.
EXTRA INFORMATIE:
Iedere bak krijgt exact evenveel water. Om de planten gelijk te laten groeien is het van belang dat er drain ontstaat. Dit betekent dat er water onder iedere bak uitloopt. Op deze manier weten wij namelijk zeker dat iedere bak voldoende water heeft. Het kan namelijk zijn dat sommige planten meer water opnemen dan andere planten om wat voor reden dan ook. Te veel water is funest voor de wortels. Het is dan ook belangrijk dan de bakken aan het einde van de dag niet te nat staan.
HOGEDRUKVERNEVELING
FUNCTIE:
Luchtvochtigheid verhogen en verkoelen.
EXTRA INFORMATIE:
Kleine waterdruppels worden onder druk door een kleine opening geperst, waarna er nevel ontstaat. Deze nevel zorgt voor verkoeling in de kas voor met name in de zomerperiode.
ENERGIESCHERM
FUNCTIE:
Besparen van energie.
EXTRA INFORMATIE:
Het energiescherm wordt vaak in de nacht gesloten om de warmte binnen te houden, zodat er in de nacht helemaal niet meer verwarmd hoeft te worden. Door het dak verliest een teeltkas namelijk de meeste warmte. Hiermee wordt veel energie bespaard. Ook bij donkere dagen in het voorjaar wordt dit scherm veel overdag ingezet omdat de instraling te laag is om effect te hebben op de plant.
ZOMERSCHERM
FUNCTIE:
Geeft verkoeling en haalt te hoge instraling weg.
EXTRA INFORMATIE:
Bij warme dagen met veel zon, proberen wij met deze schermen de zon buiten te houden omdat de warmte niet goed is voor de plant, maar te veel licht ook voor stress kan zorgen. Ook geeft dit een beter werkklimaat tijdens de werkzaamheden in de kas.
BELICHTING LED-LAMPEN
FUNCTIE:
Geven strekking van het gewas in donkere periodes van het jaar.
EXTRA INFORMATIE:
In het vroege voorjaar is er te weinig rood licht in de natuur aanwezig voor de optimale groei van de plant. Door dit toe te voegen groeit de plant in de juiste verhouding.
VENTILATOREN EN NIVOLATOREN
FUNCTIE:
Zorgt voor een actief klimaat, wat goed is voor de verdamping van de planten.
EXTRA INFORMATIE:
Door luchtbeweging langs de bladeren onttrekt de lucht vocht van de bladeren. Hierdoor wordt de plant actief, waardoor de plant nieuw water wilt opnemen en dit zorgt voor groei van de plant.
LUCHTSLURVEN
FUNCTIE:
Verwarmen en Ontvochtigen.
EXTRA INFORMATIE:
Door middel van de luchtslurven wordt er via de warmtepomp warme lucht de kas in geblazen om de temperatuur op pijl te houden. De aardbeien houden van koude nachten in combinatie met warme dagen dus in principe hoeft er enkel overdag worden verwarmd. De zonnepanelen op de schuur kunnen grotendeels de energiebehoefte voorzien.
ZWAVELVERDAMPERS
FUNCTIE:
Zwavel is een natuurlijke manier om meeldauw te bestrijden.
EXTRA INFORMATIE:
De zwavelpotten worden in de nacht aangezet om meeldauw (schimmel) tegen te gaan.
GEWASBESCHERMING
FUNCTIE:
Vele biostimulanten en natuurlijke gewasbescherming wordt door middel van deze spuitboom toegepast.
EXTRA INFORMATIE:
In samenwerking met Koppert zijn er tegenwoordig vele natuurlijke manieren om de aardbeien om een duurzame wijze te telen. Hoewel dit extra werk en kosten met zich mee brengt ten opzichte van een gangbare manier van telen hechten wij hier net als onze klanten in onze winkel veel waarde aan!
AARDBEIEN: TEELTCYCLUS
DE PLANTEN
Voordat de planten bij ons komen gaat er een opkweekproces van 2 jaar aan vooraf.
EXTRA INFORMATIE:
Allereerst wordt er een stekje van een aardbeienplant ongepland in een aardbeienkas. In deze kas worden van deze aardbeienplant alle stekjes eraf geknipt waarna deze vervolgens in een tray worden geplant. Deze trays worden een jaar opgekweekt, waarna deze in de winter in de vriezer worden bewaard, waarna deze in het nieuwe voorjaar kunnen worden gebruikt voor de aardbeienteelt. Het duurt dus 3 jaar voordat er een aardbei kan worden geplukt.
OPPLANTEN
Nadat de planten bevroren zijn aangekomen worden deze ontdooit en met de hand geplant in kokossubstraat.
EXTRA INFORMATIE:
Wij planten onze aardbeienplanten op verschillende momenten in het jaar. In totaal zijn er 12 plantmomenten, zodat wij van maart t/m november altijd beschikbaarheid hebben van aardbeien. Er staan bij ons altijd planten in productie, maar ook in tot en met de zomer in opkweek en in bloei.
BESTUIVING
Na een aantal weken komen de eerste bloemen en kunnen de hommels worden ingezet voor de bestuiving.
EXTRA INFORMATIE:
De hommels zijn het meest geschikt voor de bestuiving van aardbeien. De hommels vliegen bij lagere temperaturen en daarnaast zijn ze mensvriendelijk!
CONTROLE
Vervolgens dienen de bakken dagelijks handmatig te worden gecontroleerd op voldoende water en de juiste meetwaarden (EC).
EXTRA INFORMATIE:
Het is erg belangrijk om de aardbeien niet te weinig maar ook niet te veel water te geven. De meeste waterbeurten worden automatisch gegeven, maar vaak wordt er handmatig bepaald of er nog één extra beurt gegeven moet worden. Dit is een specialisme en is erg afhankelijk van het weer van deze dag.
TROSSEN DOORHALEN
Als de plant een aantal trossen met bloemen heeft aangelegd worden deze handmatig doorgehaald en secuur over de witte band gelegd.
EXTRA INFORMATIE:
Dit is naast het plukken het meest arbeidsintensief. Door alle trossen met aardbeien netjes naar voren te halen, breken de trossen niet en geven de planten de mooiste vruchten. Dit moet vaak 3 keer herhaald worden.
PLUKKEN
Als de aardbeien helemaal rood en rijp zijn, worden deze geplukt. 3 maal per week worden de rijpste aardbeien ertussenuit geplukt gedurende 7-14 weken.
EXTRA INFORMATIE:
Aardbeienplukken is secuur werk, waarbij snelle en fluwelen handen van pas komen! Scherpe ogen zijn ook belangrijk om eventuele rotte aardbeien te onderscheiden signaleren en weg te halen om het gewas gezond te houden. Daarnaast worden de aardbeien geplukt in Klasse I en Klasse II. Klasse II is vaak misvormd of er zit een klein plekje aan, waardoor deze minder lang houdbaar is. Van de Klasse II aardbeien laten wij allerlei producten maken voor in onze winkel, zoals ijs, sap en jammen.
OPRUIMEN & NIEUWE PLANTEN
Nadat de plant is leeggeplukt, wordt deze opgeruimd en komen er nieuwe planten voor in de plaats.
EXTRA INFORMATIE:
De aardbeienkas gaat in zijn geheel 2x vol met nieuwe verse planten. De oude planten worden samen met de grond gecomposteerd en gebruikt in de aspergekas.
LIFECYCLE!
Zie op deze door ons gemaakte foto het cyclus van de aardbei. Eerst komt er een knopje, het knopje wordt een bloemetje, het bloemetje wordt een groen vruchtje, het groene vruchtje wordt wit en de witte vrucht wordt rood totdat het een heerlijke zoete sappige aardbei is.
9. LOKALE AFZET
EIGEN TEELT
Ruim 90% van onze geteelde aardbeien, witte en groene asperges worden verkocht via onze eigen boerderijwinkel en –automaat. Daarnaast hebben wij ook prettige en waardevolle samenwerkingen met lokale bakkers en restaurants.
EXTRA INFORMATIE:
Wij zijn als bedrijf gefocust op het zelf afzetten van onze producten. Doordat wij niet voor ''de markt'' produceren ligt bij ons meer de focus op een kwalitatief en duurzaam product in plaats van de kostprijs. Op deze manier willen wij meer waarde toevoegen aan onze producten waar wij heel veel mensen blij mee willen maken!
STREEKPRODUCTEN
Naast onze eigen geteelde producten verkopen wij ook vele andere lokale streekproducten in onze boerderijwinkel.
EXTRA INFORMATIE:
Al deze streekproducten voldoen aan onze kernwaarden dat het pure producten moeten zijn die door middel van ambacht tot stand zijn gekomen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat het onderscheidende producten moeten zijn, waarbij er geen concessies worden gedaan aan de kwaliteit.