Witte Asperges

Aspergeteelt in Noord-Holland

De teelt van witte asperges is een unicum in de kop van Noord-Holland. Sinds 2017 telen wij witte asperges in een kas op onze teeltlocatie in ’t Rijpje. Vanaf 2018 zullen wij voor het eerst witte asperges oogsten en zullen deze ook in de winkel liggen. Onze witte asperges worden in bakken geteeld die zijn gevuld met kokosgrond. Deze kokosgrond komt als afval uit de aardbeienteelt en zo wordt deze compost hergebruikt. De kokosgrond is in tegenstelling tot de kleigronden in Noord-Holland geschikt om witte asperges uit te steken. Doordat de witte asperges in de kas groeien kan de teelt beter worden gestuurd en kunnen we vanaf eind maart de eerste witte asperges steken.

Oogsten

In de aspergetijd worden iedere dag alle aspergebakken in de kas afgezocht naar asperges die klaar zijn om geoogst te worden. De asperges zijn klaar als zij lang genoeg zijn en hun kopje boven de grond hebben gestoken. Voordat wij de asperges kunnen zien moeten wij eerst het plastic doek van de bakken afhalen. Dit dient ervoor dat de asperges mooi wit blijven, want door het zonlicht zouden ze groen worden. Eind maart beginnen de eerste kopjes boven de grond uit te komen en dan gaat de oogst weer beginnen.

Verwerken

Na het oogsten moeten de asperges eerst 6 uur in het donker in koud water liggen. Dit zorgt ervoor dat de asperges goed koud worden, zodat zij in rust gaan en zodat ze hun mooie witte kleur zo goed mogelijk behouden.  Na dit proces worden de asperges uit de koeling gehaald en gesorteerd. By Broersen worden de asperges dagelijks met de hand en het blote oog gesorteerd. Op deze manier gaan alle asperges twee keer door onze handen en kunnen wij de kwaliteit waarborgen die je van ons gewend bent.

In de winkel

De verschillende maten in onze winkel zijn A, B en C (van dik naar dun). De dikte zegt niets over de kwaliteit van de asperge, maar de verschillende diktes hebben ieder zijn gunstige bereidingswijze. Zie hieronder! Ook leveren wij aan restaurants in Noord-Holland (klik hier voor meer info).

En smullen op dezelfde dag!

De witte asperge moet worden geschild, maar is daarna super eenvoudig en op diverse wijzen klaar te maken. Zo kunt u de asperge niet alleen koken, maar ook roerbakken, blancheren, barbecuen of in de oven doen.

LET OP: altijd eerst het houterige kontje eraf snijden!

Klik hier voor de vele recepten met de witte asperges!