Groene asperges

In Noord-Holland worden by Broersen groene asperges geteeld. In een dorpje, Warmenhuizen, dat vlakbij Alkmaar en Schagen ligt worden van eind april tot eind juni dagelijks verse groene asperges geoogst en verkocht in de boerderijwinkel. Deze heerlijke verse asperges groeien op de rijke kleigrond waardoor deze nog voller van smaak is. De groene asperge is een echte moderne groente door zijn gemak in de bereiding en korte bereidingstijd. Doordat de groene asperges in de ochtend worden geoogst en in de middag al in de boerderijwinkel liggen is deze heerlijke verse groente nog lekkerder. Daarom moet je voor heerlijke verse asperges by Broersen in Warmenhuizen zijn.

Dergmeerweg 30, 1749VA Warmenhuizen.

Hoe verser asperges zijn, hoe lekkerder! Maar hoe weet je of asperges vers zijn? Hoe gezond zijn asperges? En waarom gaat je urine er anders van ruiken? Wat je moet weten over asperges.

Hoe verser, hoe lekkerder, maar hoe weet je of asperges vers zijn? Dat kun je horen! Door twee stengels tegen elkaar te wrijven. Als je een piepend geluid hoort, is het goed. De asperges zijn dan heerlijk vers.

Er zijn drie soorten asperges, wit, groen en paars. De meest verkochte en geproduceerde in Nederland zijn wit (97 procent). Slechts 3 procent bestaat uit groene asperges. Op zeer kleine schaal worden ook paarse asperges geproduceerd en aangeboden. De paarse asperge kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Het hoge suikergehalte maakt deze variant bijzonder geschikt voor verwerking in salades.

Belangrijkste verschillen

De witte asperge groeit in de grond (aspergebedden), groen en paars boven de grond. Daarnaast moet wit altijd goed worden geschild en bij groene asperges alleen de dikke (16-20 millimeter). Bij paarse asperges hoeft alleen het onderste stukje van de stengel afgesneden te worden.

Gezond

Asperges, ook wel ‘het witte goud’ genoemd, zijn onder meer rijk aan het aminozuur asparagine. Asperges passen door hun vochtafdrijvende werking ook goed in een dieet.

Urine

Als je asperges gegeten hebt, kan je urine anders gaan ruiken dan normaal. Bij ongeveer de helft van de mensen die asperges eten is dit zo. Deze geur ontstaat doordat er zwavelhoudende sporen in de aspergeplant zitten. De lever zet dit om in methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten.